Este mult mai greu să vă ridicați de pe canapea și să mergeți la o plimbare dacă sunteți storși de energie. Cu alte cuvinte, dacă doriți să vă schimbați stilul de viață, aveți nevoie de energie pentru a pune lucrurile în mișcare.
Dacă simțiți că nu aveți energia pe care v-ar plăcea să o aveți, nu sunteți singurii. Oboseala este una din cele mai comune plângeri pe care le aud în cazul persoanelor cu care interacționez, atât la cabinet cât și în sala de fitness.
Iată principalele 8 metode prin care vă puteți crește nivelul de energie:
1. Reduceți cantitatea de zahăr consumat sau eliminați-l complet
Zahărul crește rapid și temporar nivelul glicemiei. Trupurile noastre au un mecanism interior de reglare a zahărului, însă acesta nu este conceput pentru concentrațiile foarte mari de zahăr pe care le consumăm atunci când mâncăm un produs de patiserie sau bem un suc acidulat. Cu siguranță sunteți familiarizat cu senzația de energie pe care o aveți după consumul unui produs bogat în zahăr. Însă, după o jumătate de oră sau o oră de la consumul produsului respectiv, glicemia scade brusc. Acest fapt activează glandele suprarenale, care încearcă iar să ridice nivelul glicemiei, dar în cadrul acestui proces este eliberată în sânge și adrenalina. Adrenalina este o substanță care declanșează răspunsul de tipul „luptă sau fugi”. Inima ne bate mai repede, tensiunea arterială crește, mușchii se pregătesc de acțiune și sângele părăsește sistemul digestiv în favoarea altor segmente ale corpului orientate către supraviețuire. Glicemia scade sub nivelul de dinaintea consumului de zahăr, astfel că vom consuma mai mult zahăr ulterior, pentru a echilibra nivelul zahărului din sânge.
Dacă aveți probleme cu oboseala, primul lucru pe care vi-l recomand este să reduceți consumul de zahăr alb din alimentația voastră.
Știu că pare aproape imposibil, dar puteți începe prin a-l înlocui cu fructe atunci când simțiți pofta de dulce. Ulterior, încercați să reduceți și cantitatea de fructe din alimentație și vedeți cum vă simțiți. Înlocuiți fructele foarte dulci cu cele mai puțin dulci, precum grepfrutul și merele și cu carbohidrați complecși precum cerealele integrale, pastele integrale, nucile, alunele și semințele. Aceste alimente vă vor crește nivelul de energie lent, dar glicemia nu va mai crește brusc.
2. Eliminați sau reduceți cafeaua
Unul din efectele cafeinei asupra creierului este cel de creștere a nevoii de zahăr. În același timp, ea contractă vasele de sânge și reduce circulația sângelui. Acest lucru ar fi suficient pentru a declanșa simptomele hipoglicemiei, determinându-vă să mâncați o gogoașă sau un baton de ciocolată. Încercați, în schimb, să beți ceai.
Eliminarea cafelei poate fi dificilă. Vă puteți simți amețiți câteva zile, dar încercați să tolerați aceste stări, deoarece după aceste zile, vă veți simți mult mai bine. Nu uitați să beți cât mai multă apă în perioada în care eliminați zahărul și cafeaua.
3. Echilibrați-vă glanda tiroidă
Este posibil ca funcționarea deficitară a tiroidei, numită hipotiroidism, să fie una dintre epidemiile ascunse ale societății actuale și o cauză majoră a oboselii. Din nefericire, hipotiroidismul este probabil insuficient diagnosticat.
4. Slăbiți
Kilogramele în plus vă secătuiesc de energie. Dacă nu mă credeți, luați un rucsac de 5 kg și purtați-l toată ziua oriunde mergeți. Devine destul de obositor, nu? Din păcate, cei mai mulți au în medie un surplus de 9 kg.
5. Gestionați-vă nivelul de stres
Programul lung de lucru, relațiile dificile cu colegii de muncă sau cu membrii familiei, privarea de somn și problemele emoționale nerezolvate sunt câțiva dintre factorii de stres cu care mulți oameni se confruntă zilnic. Indiferent de cât de sănătoși sunteți, stresul constant vă va reduce, în cele din urmă, nivelul de energie. Una dintre cele mai bune tehnici de eliberare a stresului este să învățați o tehnică de meditație.
Dacă duceți o viață stresantă, este important să faceți o pauză doar pentru voi într-un anumit moment al zilei. Observați care sunt tipurile de activități care vă energizează și vă liniștesc și efectuați-le cât mai frecvent.
Presiunile externe exercitate de carieră, de relații și de situația financiară, de exemplu, sunt considerate adesea cauze ale stresului. Însă adevăratele origini ale stresului sunt reacțiile personale la factorii externi. Mintea deține o capacitate uriașă de reinstruire.
Învățați să vă relaxați atât mintea, cât și trupul, iar astfel veți reuși să renunțați la modelele obișnuite de gândire și la reacțiile care determină, în realitate, stresul.
6. Dormiți minim 8 ore
Deși pare prea simplu, somnul este una dintre cele mai eficiente metode de creștere a nivelului de energie. Deși este printre ultimele pe lista voastră de priorități, somnul joacă un rol foarte important pentru starea de sănătate. Încercați să dormiți minim 8 ore pe noapte, veți fi surprinși de cât de bine vă veți simți ulterior.
7. Încercați băuturile verzi
La magazinele de specialitate găsiți o gamă de produse pentru băuturi verzi, precum spirulina, algele albastre-verzi, iarba de grâu sau de secară. Aceste băuturi ajută la introducerea în sistemul vostru a unei cantități mai mari atât de oxigen, cât și de vitamine și minerale ușor absorbabile. Ele reprezintă un energizant eficient pentru perioada după-amiezii. Unul din preferatele mele este sucul proaspăt din mere, lămâie și spirulină.
8. Mișcați-vă
Este uimitor cât de de multe poate face o plimbare într-un ritm mai alert pentru energia voastră. Exercițiile fizice pun sângele și sistemul limfatic în mișcare și măresc în general capacitatea corpului de a funcționa și a vă menține sănătoși și fericiți.