În ultimii ani instituția antrenorului personal (personal trainer) a luat amploare chiar și în Romania. Dacă în țări cu tradiție, precum SUA sau Canada, aceștia au chiar un sindicat propriu, noi suntem încă la început de drum. Cu toate acestea, cei interesați pot găsi și apela la serviciile unui antrenor personal în aproape toate orașele din țară.
Care este rolul antrenorului personal?
Mulți se întreabă care este rolul antrenorului personal, gândindu-se că a merge la sală și a te antrena nu presupune cine știe ce cunoștințe. Lucrurile stau cu totul altfel, sălile sunt pline de practicanți, mai vechi sau mai noi, care arată la fel ca în prima zi de sală deși se antrenează de ceva vreme.
Am observat în decursul timpului multe persoane care, în dorința unor rezultate rapide, se antrenează haotic, se supra-antrenează, se accidentează , țin diverse diete care sunt promovate pe toate canalele media, fără a se gândi o clipă la esența lucrurilor.
Fiecare dintre noi este unic, așadar antrenamentul și planul nutrițional trebuie individualizate în funcție de :
-obiectivul propus ( slăbire, menținere, tonus muscular sau acumulare de masă musculară )
-vârstă, sex
-probleme medicale avute
-durata și frecvența antrenamentelor
-obiceiuri alimentare existente
Antrenorul personal alege tipul de antrenament care se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor fiecăruia. Acesta se asigură că antrenamentul propus este plăcut și bine tolerat de către practicant, stabilește intensitatea optimă în funcție de forma fizică actuală, tipul somatic, vârsta și sexul fiecărei persoane și organizează ședințele în asa fel încât acestea să fie atractive, eficiente și sigure.
V-ați întrebat vreodată de ce majoritatea celor care merg la sală renunță după prima sau a doua lună de antrenamente? Principalele cauze sunt pierderea motivației și lipsa rezultatelor vizibile într-un timp scurt.
Rolul antrenorului personal este de a menține un nivel constant al motivației și încrederii în sine a practicantului, precum și de a fi un factor de stabilitate în relația de colaborare.
O altă calitate esențială a unui antrenor personal este disponibilitatea de a face antrenament oriunde. Sunt persoane care nu își doresc să se antreneze în sala de fitness. Un antrenor bun va ști să facă antrenamente diferite, cu câteva accesorii sau chiar cu greutatea corpului, în parc sau oriunde alege practicantul.
Așadar, la sală sau în aer liber, cel mai important este să faceți mișcare. O persoană calificată va ști să găsească tipul de antrenament care vi se potrivește, în așa fel încât veți fi consecvent și rezultatele nu vor întârzia să apară.
Antrenorul personal – puterea exemplului
Întotdeauna am fost de părere că, în postura de antrenor personal, este greu să pretinzi cuiva să facă ceea ce tu nu poți face. Sigur, antrenorul poate să fie un bun teoretician, însă puterea exemplului este extrem de importantă pentru încrederea pe care practicantul o are în antrenorul său.
Nu poți învăța pe cineva să mănânce corect, să aibă o disciplină a antrenamentelor dacă tu ai o viață dezorganizată și nu ai grijă de forma ta fizică.
Antrenorul personal – cunoștințe, experiență, pedagogie și educație
De asemenea, nu orice persoană într-o formă fizică decentă este și antrenor personal. Antrenorul personal trebuie să fie o persoană calificată și atestată de instituțiile de profil. Experiența acestuia ca sportiv sau ca teoretician joacă un rol foarte important în relația cu practicantul.
Cunoștințele de pedagogie precum și educația sunt elemente care fac diferența între un antrenor personal profesionist și unul amator.
Respectați-vă corpul. Îndată ce ajunge să vi se pară ușor, faceți o schimbare pentru a continua să-i oferiți provocări și să vă bucurați de beneficii.