Cele 7 trăsături ale foamei emoționale

Senzațiile de foame emoțională și foame fizică pot fi identice, dacă nu ați învățat să le identificați caracteristicile care le disting. Data viitoare când veți avea senzația de foame căutați aceste semnale, care vă vor spune dacă apetitul dumneavoastră se bazează mai degrabă pe emoții decât pe nevoia fizică reală. Această conștientizare vă poate ajuta să opriți un episod de supraalimentare pe fond emoțional.

Trăsăturile foamei emoționale sunt :

1. Este bruscă – acum nu vă gândiți la mâncare, iar în clipa următoare sunteți înfometat

2. Este pentru un anume aliment – poftiți la un anumit tip de mâncare, cum ar fi dulciurile, ciocolata, pastele sau pizza. În cazul mâncatului pe fond emoțional simțiți că aveți nevoie de acel aliment specific. Niciun înlocuitor nu va fi bun

3. Este urgentă – foamea care are o bază emoțională vă îndeamnă să mâncați acum. Există o dorință de a ușura imediat durerea emoțională cu alimentul respectiv

4. Este cuplată cu o emoție supărătoare – copilul are probleme la școala, colegii de la birou te supără, partenerul de viață are o dispoziție proastă sau alte cauze. Foamea emoțională apare odată cu o situație supărătoare

5. Implică consumul de alimente automat sau neatent – mâncatul care are o bază emoțională poate părea ca și cum cineva vă hrănește automat, fără să conștientizați asta. Este foarte posibil să nici nu observați când ați terminat o pungă întreagă de biscuiți

6. Nu încetează nici atunci când stomacul este plin – mâncatul pe fond emoțional provine dintr-o dorință de a acoperi sentimente dureroase. Mâncați anumite alimente care vă plac pentru a vă amorți emoțiile tulburate și astfel veți mânca a doua porție, a treia și tot așa.

7. Promovează vinovăția cu privire la mâncat – paradoxul abuzului de mâncare cu o bază emoțională este că mâncați ca să vă simțiți bine și sfârșiți prin a vă simți vinovați pentru că ați mâncat biscuiți, prăjituri, sau pizza.  

Este nevoie de practică și de răbdare pentru a identifica în mod consecvent dacă foamea voastră este de natură emoțională. Dacă ați avut experiența foamei emoționale știți cât de copleșitoare poate fi acea nevoie de a mânca. Chiar și cei mai dedicați fanatici în ceea ce privește sănătatea se trezesc atrași către frigider, căutând cu disperare ceva cu care să își satisfacă poftele copleșitoare.

Care este soluția? Încercați să identificați cauzele care stau la bază, emoțiile care vă determină aceste pofte. Nu veți putea rezolva niciodată această problemă decât prin eliminarea cauzei.

Și nu în ultimul rând, încercați să găsiți acele pasiuni care vă vor da o stare de bine. Astfel nu veți mai avea tendința să căutați satisfacția în mâncare. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *