Dieta și creșterea nivelului de energie

Responsabilitățile zilnice de la muncă, viața de familie și viața personală pot duce la un nivel de energie scăzut în timp, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în secolul vitezei. Toate acestea duc la o calitate scăzută a somnului și o lipsă constantă de energie.

Responsabilitățile zilnice de la muncă, viața de familie și viața personală pot duce la un nivel de energie scăzut în timp, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în secolul vitezei. Toate acestea duc la o calitate scăzută a somnului și o lipsă constantă de energie.

Cu toate acestea, chiar și atunci când ești foarte aglomerat, nu ar trebui să faci compromisuri atunci când vine vorba de menținerea unei diete sănătoase. Corpul tău are nevoie de alimentele potrivite pentru a funcționa în condițiile optime și pentru a combate stresul de zi cu zi și oboseala acumulată.

Dieta și energia – cum transformă corpul tău mâncarea în combustibil

Energia ta provine din alimentele pe care le consumi și din lichidele pe care le bei. Cele trei elemente nutritive principale utilizate pentru energie sunt carbohidrații, proteinele ​​și grăsimile, principala sursă de energie fiind carbohidrații.

Corpul tău poate utiliza, de asemenea, proteinele ​​și grăsimile pentru energie atunci când resursele de carbohidrați au fost epuizate.

 

Atunci când mănânci, organismul tău descompune nutrienții în componente mai mici și le absoarbe, pentru a le folosi pe post de combustibil. Acest proces este cunoscut sub denumirea de metabolism.

 

Carbohidrații sunt de două feluri, simpli și complecși, iar ambele sunt transformate în zahăr (glucoză). Corpul descompune zahărul în sânge și celulele sanguine utilizează glucoza pentru a furniza energie.


Dieta și energia – cele mai bune alimente pentru o energie susținută
couple-running

Carbohidrații complecși, cum ar fi cerealele integrale, bogate în fibre, pâinea integrală din cereale, orezul și pastele făinoase integrale, fasolea uscată și legumele bogate în amidon sunt cel mai bun tip de alimente pentru a te bucura de o energie prelungită, deoarece acestea sunt digerate într-un ritm lent, consecvent. Glucidele complexe conțin fibre, care necesită un timp mai lung de digestie, deoarece sunt absorbite lent. Carbohidrații complecși stabilizează, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge, care, la rândul său, determină pancreasul să producă mai puțină insulină. Acestea îți vor oferi senzația de sațietate și astfel nu îți va mai fi foame. Mai multe despre rolul carbohidraților în menținerea nivelului de energie găsești în articolul Mitul carbohidraților – de ce dietele low carb eșuează?

Un alt rol important într-o dietă sănătoasă, care să îți aducă un nivel crescut de energie, îl au proteinele animale (de preferință să provină din carne slabă precum pui, curcan, vită și pește, ouă, brânză slabă de vaci etc ), dar și cele vegetale (linte și fasole). Mai multe detalii despre rolul proteinelor și care sunt cele mai recomandate alimente bogate în proteine găsești în articolul Mitul proteinelor – cum să le folosiți în avantajul vostru.

De asemenea, nu uita să incluzi în dieta ta și o cantitate moderată de grăsimi sănătoase precum avocado, semințe, nuci, migdale, caju și uleiurile vegetale. Mai multe detalii despre rolul grăsimilor și principalele surse de grăsimi sănătoase găsești în articolul Grăsimile – adevăr și mit. 

Cantitatea de lichide pe care o consumi este, de asemenea esențială pentru susținerea energiei. Apa este necesară pentru o digestie optimă și pentru absorbția și transportul nutrienților, cu rol în menținerea energiei. Deshidratarea poate duce la o lipsă de energie. Nu uita să bei minim doi litri de apă zilnic.


Dieta și energia – alimente pe care să le eviți

Carbohidrații simpli, pe de altă parte, ar trebui să fie reduși pe cât posibil. Începând cu bomboanele de ciocolată, prăjiturile, produsele de patiserie și terminând cu băuturile bogate în zahăr, glucidele simple sunt descompuse și absorbite rapid de organism. Ele oferă o explozie inițială de energie, între 30 și 60 de minute, dar sunt digerate atât de repede încât după o oră vei simți nevoia să mănânci din nou.

De asemenea, ar trebui să eviți alcoolul și cofeina în exces. Alcoolul este un depresiv și poate reduce nivelul de energie, în timp ce cofeina oferă, de obicei, o explozie inițială de energie iar după două ore, te vei simți și mai lipsit de energie.


Dieta și energia: programarea meselor pentru o energie constantă

Îți recomand să ai trei mese și două gustări pe zi, iar perioada dintre ele să nu depășească trei, maxim patru ore. Dacă ajunge să ți se facă prea foame, vei mânca mult mai mult decât ai avea nevoie la următoarea masă.

De asemenea, încearcă să incluzi la mesele principale câte puțin din fiecare macronutrient ( carbohidrați, proteine și grăsimi ) și alege alimentele bogate în fibre, pentru a fi digerat cât mai lent.

 

Chiar dacă viața este agitată, este foarte important să faci alegeri alimentare înțelepte, care să îți furnizeze energie pe tot parcursul zilei, iar corpul tău îți va mulțumi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *