Ovăzul – alimentul recomandat persoanelor care vor să slăbească

Ovăzul a fost considerat multă vreme un mod foarte potrivit de a începe ziua, fiindcă "întărește oasele". Această cereală a parcurs un drum lung de la hrană pentru animale până la a deveni una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru micul dejun.

Ovăzul a fost considerat multă vreme un mod foarte potrivit de a începe ziua, fiindcă „întărește oasele”. Această cereală a parcurs un drum lung de la hrană pentru animale până la a deveni una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru micul dejun.

Fulgii de ovăz provin din boabe întregi care au fost fierte la aburi și apoi aplatizate, iar ovăzul instant este similar cu fulgii de ovăz, cu excepția faptului că, după fierberea la aburi, boabele sunt tăiate fin, înainte de a fi trecute prin valț. Adesea, la ovăzul instant se adaugă zahăr pentru a-i accentua gustul, ceea ce face să crească indicele glicemic și să ducă la acumularea de kilograme în plus. Nu uitați niciodată că, odată cu fiecare etapă de procesare, se înregistrează o pierdere de nutrienți, care reduce beneficiile pentru sănătate.

 

Ovăzul conține mai multe fibre solubile decât orice altă cereală, așadar se mișcă lent prin corp, păstrând stabil procentul de zahăr din sânge și contribuind la prelungirea senzației de sațietate.

Dar, în favoarea fulgilor de ovăz nu pledează numai fibrele. Aceștia conțin, de asemenea, un amestec mic de antioxidanți, care ajută LDL-ul ( colesterolul rău ) să nu fie transformat în forma sa oxidată, care deteriorează arterele și poate duce la apariția aterosclerozei ( obstrucționarea arterelor ).

Informații nutriționale 

Calorii pentru o porție de fulgi de ovăz ( 30 de grame ) nepreparați : 110

Indice glicemic: 52 ( moderat )

Notă: Indicele glicemic tinde să fie mai mare pentru ovăzul instant decât pentru fulgii de ovăz.

Fulgii de ovăz reprezintă o sursă excelentă de zinc ( 21% din necesarul zilnic ), magneziu ( 35 % din necesarul zilnic ) și aminoacidul triptofan ( 52 % din necesarul zilnic ). Un bol de ovăz instant este, de asemenea, o sursă bună de vitamina B1 sau tiamină ( 40% din necesarul zilnic ) și fosfor ( 40 % din necesarul zilnic ), fără a mai menționa fibrele ( 34% din necesarul zilnic ) și proteinele ( 26% din necesarul zilnic ).

 

 
Mod de preparare 

Ovăzul are nevoie, în general, de un timp de preparare de 25 – 30 de minute. Acesta nu trebuie să fie umed și trebuie să-i adăugați apă rece și să-l preparați la foc mic până ajunge la consistența dorită. Fulgii de ovăz au nevoie de un timp mai scurt ( cca 15 minute ).

Pentru un mic dejun generos, cu multe fibre, adăugați fructe proaspete sau uscate, nuci, caju sau migdale, puțină scorțișoară și câteva lingurițe de semințe de in măcinate. Acesta poate fi și îndulcit cu sirop de arțar sau miere naturală

Ovăzul nu este doar pentru micul dejun, îl puteți folosi și în shake- urile proteice, în iaurturi sau diverse umpluturi pentru rețetele voastre de pui sau curcan

Folosiți crupe/fulgi de ovăz integral în loc de orez sau orz pentru un pilaf gustos – căliți ovăzul într-o tigaie mică, la foc mediu, timp de câteva minute; adăugați legume, cum ar fi ceapă, ciuperci și ardei și mai lăsați-le câteva minute pe foc. Adăugați o cantitate adecvată de supă, acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 40-50 de minute, amestecând din când în când. Luați vasul de pe foc, adăugați condimente și bucurați-vă de preparat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *