Pofta de dulce – de ce apare si cum o gestionezi?

Pofta de dulce este una dintre situațiile cu care se confruntă majoritatea persoanelor cu care lucrez în consiliere. Aceasta este frecventă și poate ascunde fie cauze emoționale, fie anumite dezechilibre în alimentație. Alteori poate fi doar un obicei mai puțin benefic, care ți-a reprogramat creierul.

De ce apare pofta de dulce?

1.Alimentație dezechilibrată

Dacă nu ai o alimentație echilibrată din punct de vedere nutritiv, vei simți constant senzația de foame iar pancreasul tău va cere un remediu rapid care de cele mai multe ori constă într-un aliment dulce.

O greșeală pe care o poți face în alimentație este să ai un aport redus de proteine și grăsimi sănătoase. Deoarece proteinele și grăsimile încetinesc eliberarea zahărului în fluxul sanguin, atunci când nu incluzi suficiente în alimentația ta, zahărul din sânge poate crește și scădea într-un ritm anormal. Rezultatul? Corpul tău tânjește după energie rapidă pe care o ia din zahăr.

Alteori s-ar putea doar să confunzi senzația de foame cu pofta. Mai jos găsești diferența dintre foame și poftă.

O altă cauza poate fi deficiența de crom, magneziu, zinc și calciu. Aceste minerale esențiale ajută la menținerea  hidratării, iar lipsa lor te poate face să poftești la dulce atunci când s-ar putea doar să-ți fie sete. De aceea, este important să îți faci analizele cu regularitate pentru a identifica aceste carențe care de multe ori stau în spatele poftelor excesive de dulce.

2.Lipsa somnului

Studiile arată că o singură noapte de lipsă de somn modifică nivelul hormonilor responsabili cu creșterea foamei și a apetitului. În general, corpul are nevoie să se odihnească suficiente ore pe parcursul nopții, pentru a putea stimula și reenergiza creierul. Altfel, atunci când nu ne odihnim suficient, creierul va cere dulciuri pentru a-și asigura energia de care are nevoie pentru a funcționa la capacitatea maximă.

3.Obiceiuri care au susținut pofta de dulce

Pofta de dulce se dezvoltă în timp, prin obiceiuri mici zilnice care devin parte din rutina ta. Astfel, fără să îți dai seama, în timp vei deveni sclavul acestor obiceiuri și le vei asocia cu o nevoie a corpului, când în realitate sunt o nevoie a minții de a se bucura de plăcerea consumului de alimente dulci.

4.Cauze emoționale 

Emoțiile pot fi, de asemenea, implicate în producerea unei pofte alimentare, mai ales atunci când mănânci pentru confort și pentru plăcerea de moment. Deși alimentele dulci cresc pe moment hormonul fericirii, serotonina, el are efect pe o durata scurtă de timp și vine la pachet cu foarte multe efecte adverse: slăbirea sistemului imunitar, creșterea trigliceridelor, afectarea tractului digestiv, apariția cariilor dentare, apariția obezității, apariția acneei etc.


Metode practice prin care poți gestiona pofta de dulce:

1.Adoptă un plan alimentar echilibrat, ce include 3 mese regulate și 2 gustări.  Află mai multe despre gramajele portiilor de mâncare din articolul Ghid practic pentru controlul portiilor de mâncare

2.Ai grijă să nu lipsească din alimentația ta proteinele slabe. Mai multe detalii despre cum să foloseșți proteinele în avantajul tău găsești în articolul Mitul proteinelor – cum să le folosiți în avantajul vostru. 

3.Elimină pe cât posibil alimentele procesate din alimentația zilnică.

4.Hidratează-te corespunzător, consumând minim 2 litri de apă pe zi.

5.Dormi 7-8 pe noapte astfel încât să îți reîncarci bateriile cu energie. 

6.Fă mișcare în fiecare zi, minim 20 de minute. Află mai multe despre beneficiile mișcării din articolul Principalele beneficii ale exercițiilor fizice. 

7.Dacă ai deficiențe de minerale, ia suplimente care să te ajute să previi astfel de carențe. 

8.Verifică ce cantitate de zahăr conțin produsele pe care le cumperi și alege doar variantele cu un gramaj redus de zahăr. Dacă te confunți cu dependența de zahăr, află mai multe despre ea din articolul: Cum scăpăm de dependența de zahăr?

9.Include în planul zilnic activități care te ajută să reduci nivelul de stres: citește, plimbă-te prin parc, sună o prietenă dragă, uită-te la un film etc.

10.Mănâncă mindful, folosindu-ți toate simțurile astfel: mănâncă de 2 ori mai încet decât o faci în prezent, mestecă de două ori mai mult decât de obicei și ia pauze mici pe parcursul mesei. Acordă atenție culorilor alimentelor din farfurie, mirosului și aromelor. Evită să mănânci în timp ce citești, conduci, te uiți la TV sau faci alte activități și atunci când ai tendința să mănânci pe fond emoțional, fă o altă activitate care îți face plăcere timp de minim 10 minute. Vei vedea că pofta dispare.

Dacă ai nevoie de ajutor în privința gestionarii poftelor, programează-te la o sesiune online gratuită de 45 de minute în care te voi ajuta cu recomandări personalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *