
Nu este ușor să te schimbi, deoarece asta implică renunțarea la ceea ce cunoști deja și asta te neliniștește. Aici apare de fapt atașamentul față de obiceiurile tale, chiar dacă acestea te fac să suferi.
Vestea bună este că schimbarea se învață, la fel ca orice altă competență. Mai jos găsești cele 7 principii care te ajută în procesul de schimbare:
1.Ești singurul responsabil de succesele sau eșecurile tale
Dacă îți dorești să reușești, este necesar să încetezi să mai cauți scuze și vinovați în exterior și să îți asumi că de fapt te afli în punctul actual datorită acțiunilor tale de până acum. Deși trecutul nu mai poate fi schimbat, vestea bună este că viitorul este conturat de acțiunile tale din prezent, așadar atingerea obiectivelor tale depinde doar de tine.
Sunt responsabil de comportamentul meu alimentar și de mijloacele pe care le pun în practică pentru a-mi modifica acest comportament într-un mod favorabil. Nu confund responsabilitatea cu vinovăția.
2.Greșeala face parte din orice schimbare
Este adevărat de foarte multe ori te vei confrunta cu o teamă de eșec atunci când îți vei propune să urmezi un drum nou. În plus, frica de a greși de cele mai multe ori te împiedică să faci schimbări, deși știi sigur că acestea te vor duce într-o direcție bună.
Pentru a putea gestiona o schimbare, este foarte important să conștientizezi că în realitate progresezi GRAȚIE greșelilor tale. În esență, eșecul nu apare atunci când cazi, ci când renunți să te ridici și să mai încerci.
Profit de orice dificultate sau abatere pentru a înțelege mai bine cum funcționez, iar asta îmi va permite să-mi transform greșeala în experiență.
3.Plăcerea este singurul motor eficace pe termen lung
Atitudinea pe care o ai atunci când faci o schimbare joacă un rol esențial în succesul tău. De aceea, este foarte important ca atunci când alegi un nou stil de viață, să privești schimbarea prin perspectiva beneficiilor pe care le vei avea și nu prin ceea ce nu vei mai avea. Alegi să vezi ceea ce vei câștiga în detrimentul a ceea ce vei pierde.
De exemplu, atunci când alegi să îți schimbi stilul de viață pentru a fi sănătos, în loc să te gândești că renunți la anumite alimente, schimbă-ți perspectiva și axează-te pe ce anume vei câștiga (curaj, încredere în tine, plăcerea de a purta hainele care îți plac, sănătate etc.).
În loc să mă frustrez că renunț la ceva, învăț să cultiv alte plăceri.
4.În viață, totul este o chestiune de alegere
Este foarte important să fii conștient de faptul că nu poți să fii în același timp în două locuri, că îți este imposibil să ai totul și contrariul său și că de-a lungul existenței tale va trebui să îți fixezi clar alegerile.
Spre exemplu, nu poți să nu ai grijă de sănătatea ta, să mănânci numai alimente procesate, să fii sedentar și să te aștepti să fii sănătos, să ai multă energie și să te simți bine în pielea ta.
De aceea, uneori să alegi o cale înseamnă implicit să renunți la ceea ce este contrar acelei alegeri, în vederea atingerii obiectivelor tale. O metodă utilă aici este stabilirea priorităților tale și alegerea a ceea ce are mai mult sens pentru tine pe termen lung.
Aleg ceea ce este cu adevărat important pentru mine și accept cu seninătate să renunț la ceea ce este nesemnificativ.
5.Să te schimbi înseamnă în primul rând să îți schimbi punctul de vedere
Poate în decursul timpului aî încercat nenumărate diete de slăbit sau metode care să te ajute să fii mai sănătos însă nu ai reuști să păstrezi rezultatele. Așadar problema nu este neapărat de „a ști” ce să mănânci, ci cum să poți dobândi niște obiceiuri sănătoase pe termen lung fără a te simți frustrat.
În realitate, ceea ce se regăsește în farfuria ta este doar o consecință a ceea ce se petrece de fapt în mintea ta. Dacă pleci la drum cu ideea că îți va fi greu și că este un chin să faci asta, șansele reușitei scad semnificativ.
Soluția este să privești schimbarea cu o deschidere către nou și cu ideea că faci asta din iubire pentru tine, nu din frustrare și din nemulțumire față de tine.
Învâț să privesc diferit problema greutății și evenimentele care mă perturbă. Aleg să mă concentrez pe soluțiile care pot remedia problema asta mă va ajuta să mă schimb în profunzime.
6.Concentrează-te pe o schimbare pe rând și de preferință începe cu cea mai simplă
Cu siguranță ai fost cel puțin o dată în viață sclavul perfecționismului și ți-ai dorit să faci o schimbare majoră peste noapte, așteptând bineînțeles și niște rezultate la fel de rapide. Această abordare are deseori drept consecință un eșec și implicit un sentiment de vinovăție, ce te va determina la un moment dat să renunți.
De aceea este important să incluzi schimbările treptat astfel încât să poti căpăta pe parcurs reușita care îți va menține un nivel de încredere ridicat. Dacă începi cu schimbări mai simple pe care vei reuși să le faci, vei putea trece apoi la următorul pas și tot așa.
Pas cu pas în demersul meu de dezvoltare, voi merge din reușită în reușită.
7.Fără perseverență nu vei schimba nimic
Atunci când decizi să faci o schimbare pleci la drum cu mult entuziasm și cu o motivație ridicată. Pe parcurs însă aceasta scade și de foarte multe ori te vei regăsi în situația în care nu mai ai voința necesară să continui.
Un obicei nou se dobândește doar prin repetiție. De îndată ce încetezi să îl mai incluzi în acțiunile tale, începi să îl pierzi puțin câte puțin.
De exemplu, atunci când alegi să îți schimbi stilul de viață îți recomand să citești periodic acele materiale care te-au determinat să faci această schimbare. Să încerci să folosești și alte materiale noi (cărți, articole sau documentare în domeniu) care promovează fix acele schimbări pe care ți le-ai propus și de ce nu să recitești și aceste principii ale schimbării. Este o metodă bună de a-ți menține nivelul încrederii și al motivației la nivelul la care ai nevoie pentru a continua noul drum.
Voi reciti în mod frecvent aceste principii pentru a le integra în modul meu de viață și pentru ca acestea să devină niște obiceiuri ușor de urmat.
Dacă îți dorești să îți schimbi stilul de viață dar nu știi de unde să începi, contactează-mă și împreună vom găsi acel plan care funcționează pentru tine.