Am fost deseori întrebată dacă alimentația mea este una strictă sau mănânc și produse nesănătoase, motiv pentru care am decis sa detaliez puțin acest aspect. Când vine vorba de o alimentație sănătoasă nimeni nu este perfect. Deși încerc să am o alimentație echilibrată în 90% din timp, încerc să îi ofer organismului și produse la care acesta tânjește. Nu este nimic în neregulă să mănânc o felie de tort de ciocolată sau un hamburger de o calitate superioară, atâta timp cât nu o fac zilnic.
Există însă și alimente pe care refuz să le consum deoarece știu că nu îmi aduc niciun beneficiu din punct de vedere nutrițional, ba chiar sunt dăunătoare sănătății mele.
Iată cele 7 produse pe care refuz să le consum :
1. Margarina
„Grăsime vegetală, dietetică, uşoară“ – Acestea sunt proprietăţi care li se atribuie în reclame margarinei şi grăsimilor vegetale hidrogenate. TOTAL FALS.
Nu mă veți surprinde niciodată mâncând margarină . De ce? Deoarece , pe termen lung, margarina provoacă apariţia bolilor cardiovasculare și a bolilor neurodegenerative. Atunci când grăsimile hidrogenate sunt asimilate de către organism, ele afectează sistemul imunitar, determină o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii şi chiar la cancer. Margarina poate dezvolta şi rezistenţă la insulină, în cazul diabeticilor.
Prefer să le înlocuiesc cu ulei de măsline sau chiar unt, acestea având beneficii nutriționale.
2. Băuturile energizante
Acestea conțin o cantitate foarte mare de cofeină și zahăr, care poate avea efecte secundare. O cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are în componenţă aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant.
Efectul asupra sănătăţii celor care consumă în mod regulat energizante este unul devastator deoarece băuturile de acest tip pot cauza accelerarea ritmului cardiac, presiune arterială ridicată, probleme cu somnul, creşterea în greutate, spasme musculare, ameţeli şi senzaţie de vomă.
3. Îndulcitorii artificiali
Spre deosebire de îndulcitorii naturali, precum zahărul și fructoza, cei artificiali sunt produși astfel încât să conțină cât mai puține calorii. Deși avem impresia că aceștia ne pot ajuta să slăbim, efectul poate fi unul opus deoarece îndulcitorii artificiali pot intensifica pofta de dulce, dau dependență și pot reduce numărul de bacterii benefice din tractul digestiv.
4. Sucurile cu adaos de zahăr
Nu văd niciun motiv pentru care să consum aceste băuturi cu un conținut ridicat de zahăr și implicit un număr mare de calorii goale. Prefer să beau apă și să păstrez acele calorii pentru a mânca alimente bogate în nutrienți.
Nu numai conţinutul ridicat de zahăr ce se ascunde în acest tip de băuturi ar trebui să ne îngrijoreze, ci şi caramelul. Băuturile carbogazoase de tip cola reprezintă cel mai popular tip de băutură din lume, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Toţi cei care obişnuiesc să bea acest tip de băutură se expun unor riscuri ce au o serie de consecinţe asupra sănătăţii. Caramelul conţine 4-metilmidazol, substanță chimică ce este considerată cancerigenă.
5. Brânza topită
Pentru mine acest produs reprezintă o “otravă” . Are un conținut bogat în E-uri, grăsimi și apă.
Mai există un motiv pentru care brânză topită poate fi considerată otravă pentru organism: glutamatul monosodic E 621. Acesta este un potențator de aromă, care poate crea dependenţă, făcând produsul adictiv, stimulând apetitul. Acest aditiv trebuie evitat de către copii, femei însărcinate, suferinzi de hipoglicemie, bătrâni, cardiaci.
6. Mezelurile
Crenvurştii – De departe cel mai popular produs, mai ales în rândul copiilor, crenvurştiul este pe cât de gustos, pe atât de nesănătos, conform medicilor. Acest tip de produs conţine, în cea mai mare parte, tocătură de oase, tendoane, pieliţe (cu risc uriaş de a fi contaminate cu salmonella) şi grăsime.
Kaizerul – Este injectat cu soluţii care conţin sare, gelifianţi pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de potenţare a gustului şi aromei. Toate aceste ingrediente duc la boli cronice foarte grave.
Parizerul – Ieftin, acest fel de mezel e cumpărat mai ales de cei cu venituri mici – arată un studiu de consum. Parizerul conţine oase măcinate, slănină şi şorici, făină de soia, coloranţi şi potenţiatori de gust. Din cauza amidonului şi a fibrelor din soia, care îi conferă starea de saţietate, este greu de digerat şi face rău mucoasei gastrice.
7. Produsele de patiserie
Pâinea albă
Făina albă din pâine crește indicele glicemic de parcă ar fi zahăr rafinat. Pe lângă asta, mai este și greu de mestecat, afectează sistemul digestiv și este foarte săracă în fibre. Practic, are valoare nutritivă foarte mică.
Croissantele
Făină, zahăr, lapte pudră, sare, drojdie, unt sau margarină, ciocolată plus aditivi, emulgatori şi potenţiatori de aromă sunt ingrediente cu conţinut caloric mare, pline de grăsimi şi glucide şi toate se găsesc în compoziţia unui singur croissant.
Covrigii
Un singur covrig oferă organismului un aport de 250 – 300 de calorii şi 50 de grame de carbohidrați, însă niciun nutrient. Explicația constă în faptul că aceste produse de panificație au în compoziție făină albă, lipsită de substanțe nutritive – vitamine, fibre şi proteine, vitale bunei funcționări a organismului uman.
Adesea, covrigii sunt fierți în zahăr şi conțin şi o cantitate excesivă de sare, ambele substanțe fiind dăunătoare sănătății generale şi menținerii unei greutăți corporale normale.
Pe langă faptul că predispun la instalarea supraponderabilității şi a obezității, covrigii calzi favorizează şi apariția diabetului. Făina albă stă la baza acestor produse și conține o cantitate mare de amidon care, în urma ingerării, se descompune în glucoză.
Gogoșile
Acestea sunt prăjite, au un nivel ridicat de zahăr şi conţin carbohidraţi procesaţi. Combinaţia dintre produsele secundare rezultate prin prăjire şi cantităţile mari de zahăr şi făină procesată pun gogoşile pe lista alimentelor nocive pentru sănătate.