
Ai auzit cuvântul “antioxidanți” peste tot, de la știrile medicale la cutiile cu cereale și reclamele TV. Cu toate acestea, s-ar putea să nu știi cu adevarat ce este atât de special în privința lor. Totul pornește de la oxigenul pe care îl respirăm.
În mod ironic, oxigenul de care avem nevoie pentru a supraviețui face și să avanseze procesul de îmbătrânire și cel de îmbolnăvire. E o nebunie, nu?
Radicalii liberi se formează prin respirație ( inspirație ). Aceștia sunt molecule foarte instabile care fac să apară oxidarea. Gândește-te la rugina de pe un metal sau la un măr care își schimbă culoarea după ce îl tai și îl lași o vreme- acestea sunt exemple de efecte ale oxidării. În organism, oxidarea declanșează o serie de reacții care duc la instabilitate și care se auto perpetuează. Dacă aceste reacții nu sunt oprite, apare boala.
Tehnic vorbind, radicalii liberi sunt particule cu un nivel energetic ridicat, care au cel puțin un electron liber. Ei circulă alandala prin organism, încercând să stabilească o legătură chimică pentru acel electron liber, ceea ce produce probleme, cauzând afecțiuni cardiace, cancer, boli autoimune, afectarea sistemului imunitar și accelerarea îmbătrânirii.
Acești radicali liberi rezultă și în urma altor procese organice de rutină, cum ar fi producerea de energie și metabolizarea medicamentelor, dar și din cauza unor factori externi, ca fumul de țigară, poluarea, radiațiile și contaminările chimice.
Avem nevoie de antioxidanți?
Răspunsul este un da! clar. Pe măsura acumulării radicalilor liberi în organism, starea de sănătate se deteriorează și procesele îmbătrânirii se accelerează – lăsându-te mai expus la toate urmările, mergând de la riduri până la afecțiunile degenerative grave.
Cu toate că ne asigurăm antioxidanți din alimentație, mulți oameni au nevoi sporite de antioxidanți, care nu pot fi satisfăcute exclusiv de dietă. De exemplu, fumătorii au nevoie de două până la trei ori mai multă vitamina C pentru a-și asigura același nivel de antioxidanți în sânge ca nefumătorii.
În plus, nu este vorba numai de alimentele propriu-zise, ci și de modul în care sunt preparate acestea. De exemplu, morcovii fierți asigură o cantitate mai mare de betacaroten biologic decât morcovii cruzi. Cel mai bun mijloc de apărare împotriva radicalilor liberi pe care îl ai la dispoziție este să știi care sunt aceștia și să le maximizezi eficiența în dietă și suplimente.
Avertisment! Nu se vor administra suplimente de antioxidanți persoanelor care urmează un tratament de chimioterapie sau radioterapie. Aceste tratamente acționează prin crearea de radicali liberi care să distrugă celulele canceroase, iar suplimentele de antioxidanți le-ar putea contracara eficiența.
Care sunt beneficiile pe care ți le pot asigura antioxidanții?
-întârzie procesele îmbătrânirii
-reduc nivelul colesterolului
-reduc riscul de apariție a aterosclerozei
-ajută la protecția împotriva infarctului de miocard și atacului cerebral
-ajută la încetinirea evoluției bolii Alzheimer
-ajută la suprimarea creșterii tumorilor
-ajută organismul să elimine compușii carcinogeni
-protejează ochii împotriva degenerării maculare, afecțiune care provoacă pierderea vederii
-ajută la apărarea organismului împotriva efectelor nocive ale fumatului
-ajută la protecția împotriva afecțiunilor pulmonare obstructive cronice- cum ar fi astmul, bronșita și emfizemul
-asigură protecție împotriva poluării din mediu
Antioxidanții puternici sunt carotenoidele ( precursoare de vitamina A ), vitamina E, vitamina C, seleniul și zincul. Doar consumul de multe produse cu acești compuși îți va permite să te aperi împotriva consecințelor radicalilor liberi.
Carotenoidele reprezintă o familie de sute de fitoelemente care se pot transforma în vitamina A – deși doar câteva sunt cu adevarat active. Ele formează un continuum de culori- roșu, portocaliu, galben – și se găsesc în pepene verde, ardei gras, dovleac, papaya, roșii, morcovi și caise. Dar sunt și eclipsate de puternicul verde-închis prezent în legumele cu frunze verzi, precum spanacul și broccoli. Anumite carotenoide, precum licopenul din roșii, pot fi absorbite mai bine atunci când sunt gătite. De aceea sosul de roșii este mai eficient în reducerea riscului de cancer de prostată decât roșiile însele.
Vitamina E are o familie de opt antioxidanți, dar alfatocoferolul, mai ales în forma alimentară, e cel mai important pentru sănătate. Acesta se găsește în arahide, semințe, legume cu frunze verzi și în cereale integrale.
Vitamina C acționează ca antioxidant , protejând celulele de dăunătorii radicali liberi și ajutând alți antioxidanți, în special vitamina E, să se regenereze și să continue să-și facă treaba. Întrucât este hidrosolubilă, vitamina C trebuie furnizată constant. Consumă zilnic fructe și legume –citrice, căpșune, fructe de pădure, ardei gras, broccoli, varză – pentru un aport sporit de vitamina C.
Seleniul este un mineral care are un rol esențial în lupta împotriva radicalilor liberi. El acționează drept cofactor pentru enzima numită glutation peroxidază, cooperând îndeaproape cu vitamina E. Surse excelente de seleniu sunt: nucile braziliene, semințele de floarea soarelui, ciupercile, cerealele integrale și legumele. Doza alimentară recomandată este de 55 mcg pe zi pentru adulți.
Zincul este un agent puternic împotriva răcelii obișnuite, s-a demonstrat că stimulează sistemul imunitar. Poate să ajute de asemenea la întârzierea scăderii vederii ca urmare a degenerării maculare și de asemenea poate să fie un adjuvant în protecția împotriva hipertrofiei prostatei și chiar a cancerului de prostată.