Doar caloriile contează?

Produsele de la fastfood, alimentele nesănătoase, băuturile carbogazoase, caloriile, grăsimile și carbohidrații în exces, împreună cu un stil de viață sedentar, sunt tot atâtea motive care au dus la un fenomen alarmant și anume obezitatea.

 

Produsele de la fastfood, alimentele nesănătoase, băuturile carbogazoase, caloriile, grăsimile și carbohidrații în exces, împreună cu un stil de viață sedentar, sunt tot atâtea motive care au dus la un fenomen alarmant și anume obezitatea.

Care este principalul vinovat? În opinia mea, toate la un loc.

 

Ce sunt caloriile ?

 

Caloria reprezintă o unitate de măsură a energiei, a căldurii. Altfel spus, ceea ce am mâncat oferă corpului nostru cantitatea de energie necesară pentru a-și îndeplini toate funcțiile. În momentul în care ne hrănim, alimentele pe care le consumăm au un conținut caloric, denumit aport energetic sau caloric.

Reține că o calorie nu este doar o calorie. Să comparăm de exemplu 100 de calorii provenite din covrigi și 100 de calorii provenite din migdale. Covrigii intră în organism și se duc direct în „departamentul de irosire”. Migdalele în schimb, intră într-un proces complex de digestie care arde calorii și oferă organismului nutrienții de care are nevoie.

Alimentele se compun din grăsimi, carbohidrați și proteine. Grăsimile conțin 9 calorii pe gram, în timp ce proteinele și carbohidrații au 4 calorii pe gram (alcoolul conține 7 calorii pe gram).

Carbohidratii oferă patru calorii pe gram, fie că sunt simpli sau complecși. Însă cei complecși au o valoare mai ridicată, deoarece îți vor oferi vitamine, minerale și fibre în același număr de calorii.

Grăsimile au nouă calorii pe gram, ceea ce înseamnă că ne oferă multă energie într-un gramaj foarte mic, iar din acest motiv grăsimile contribuie foarte mult la supraponderabilitate. Însă grăsimile sănătoase sunt esențiale organismului, deoarece ajută la absorbția vitaminelor A, D, E și K.

 

Cum arată 200 de calorii, în funcție de alimentele pe care le alegem ?

 

This-Is-What-200-Calories-Looks-Like This-Is-What-200-Calories-Looks-Like-2 This-Is-What-200-Calories-Looks-Like-3 This-Is-What-200-Calories-Looks-Like-4

 

Calitate sau cantitate ?

 

Pentru a fi sănătos, organismul nostru are nevoie de o varietate de alimente extrem de hrănitoare. Fructele și legumele închise la culoare, cărnurile slabe și peștele, lactatele, cerealele integrale, nucile și anumite grăsimi care intră în această categorie ( oleaginoase ). De cealaltă parte, pâinea albă și alimentele produse din cereale rafinate, dulciurile și anumite preparate cu multă grăsime nu sunt deloc sănătoase.

 

Vreau sa insist asupra faptului că o alimentație sănătoasă și echilibrată nu constă doar în calorii. Crezi că vei pierde o jumătate de kg pe săptămână dacă mănânci zilnic 1200 de calorii, hrănindu-te cu ciocolată și cartofi prăjiți? Dacă necesarul tău caloric este de 1700 de calorii, cu siguranță vei slăbi. Însă îți vei putea păstra sănătatea cu un asemenea regim? Răspunsul este categoric NU.

 

Asta înseamnă ca nu mai ai voie să savurezi o brioșă? Ba da, dar dacă mănânci brioșe de mai multe ori pe săptămână, nu este foarte bine. Dacă te alimentezi cu produse care conțin zahăr și făină rafinată în exces, pline de acizi grași trans și deseori sărace în vitamine și minerale, vei mânca mai puține preparate cu adevărat hrănitoare, în situația în care încerci să păstrezi acel total caloric pe zi. În caz contrar, acesta va fi mai mare și te vei îngrășa.

 

Cum se calculează necesarul caloric ?

 

Fiind diferiți, oamenii au implicit nevoie de calorii în cantități diferite. Persoanele mai corpolente și mai active consumă mai multe calorii decât cele slabe și mai sedentare. În funcție de înălțime, vârstă și efortul depus, o femeie matură are nevoie în general de 1700-2000 de calorii pe zi, în timp ce un bărbat are nevoie de 2000-2500 de calorii pe zi.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, metabolismul tău încetinește și are nevoie de mai puține calorii, motiv pentru care formulele de calcul pentru necesarul caloric au ca și variabile greutatea, înălțimea și vârsta.  Dacă organismul tău acumulează mai multe calorii decat consumă, atunci te vei îngrășa. Dacă însă consumi mai puține calorii decât acumulezi, atunci vei pierde în greutate. De exemplu, 3500 calorii sunt echivalentul a 453,6 grame de grăsime, așadar, ca să pierzi această greutate pe săptămână, trebuie fie să reduci caloriile cu 500, fie să faci mai multă mișcare pentru a consuma zilnic cu 500 de calorii mai mult, fie să combini ambele variante. Recomandarea mea personală este să încerci sa combini cele doua variante deoarece rezultatul va fi unul mai sănătos.

Grăsimile conțin mai multe calorii decât proteinele sau carbohidrații, deci este normal sa îți limitezi cantitatea de grăsimi din alimentație, încercând să consumi cât mai multe grăsimi sănătoase. Acestea sunt sățioase și îți taie pofta de mâncare pentru mai mult timp. O să observi că dacă îți este în permanență foame, dar eviți grăsimile, vei sfârși prin a mări cantitatea de carbohidrați din dietă, sfârșind prin a asimila același număr de calorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *