Felul în care avem grijă de sănătatea noastră ține de ceea ce suntem, este foarte personal iar atitudinea față de mâncare nu face excepție de la regulă. Din experiența mea cu oamenii, am constatat că până când cineva nu este gata să se schimbe, acea schimbare a comportamentului va fi doar pe termen scurt. Dorința trebuie să vină din interior deoarece nimeni nu te poate obliga să renunți la obiceiurile nesănătoase dacă nu îți dorești cu adevărat.
Mi se întâmplă des ca atunci când recomand un plan alimentar sănătos, oamenii să caute diverse scuze pentru care nu vor reuși să urmeze recomandările mele.
Cele mai des întâlnite scuze
1. Merit să mă bucur de acest desert
Da, într-adevăr, însă meriți să fii sănătos, fericit și să te simți confortabil în pielea ta. Obiceiul de găsi răsplată în alimentele gustoase, dar nesănătoase este unul din copilărie, care pe termen lung poate deveni periculos pentru sănătatea ta.
2. Deja am cedat poftei, de ce să nu merg până la capăt?
Cu toții facem greșeli pe parcursul schimbărilor, însă nu trebuie să ne lăsăm influențați de ele și să renunțăm la ceea ce ne-am propus. Nu uita că fiecare înghițitură este o alegere. Să renunți la câteva înghițituri chiar poate avea un efect vizibil pe termen lung.
3. Am făcut mișcare astăzi deci merit o plăcere nevinovată
Studiile au arătat că oamenii tind să subestimeze aportul caloric zilnic cu aproximativ 40%, în cazul în care sunt supraponderali și cu 20% în cazul în care au o greutate normală.
Dacă spre exemplu ai alergat 5 km, în decursul a 35 de minute, nu supraestima nivelul de efort deoarece el reprezintă aproximativ 350 de calorii arse. În plus, un aport de produse pe bază de zahăr va crește inflamația în corp, îți va încetini procesul de recuperare și îți va reduce performanțele sportive.
4. Ciocolata este bogată în antioxidanți
Ciocolata are într-adevăr și proprietăți antioxidante, dacă vorbim de cea cu conținut ridicat de cacao ( peste 75% ). Problema apare atunci când alegem ciocolata cu diverse arome, creme și cu un conținut ridicat de zahăr, care ne va da o stare de bine și nu ne vom putea opri până nu o vom termina pe toată.
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile acesteia, alege întotdeauna o ciocolată de calitate și ai grijă la cantitatea consumată.
5. Sunt foarte stresat
Atunci când mănânci pe fond de stres nu faci decât să îți amplifici nivelul de stres pe termen lung. Cortizolul, care mai este denumit și hormonul stresului, te face să poftești la alimentele bogate în zahăr și grăsimi. Atunci când mănânci produse bogate în zahăr, glicemia va crește brusc și îți va da o stare amplificată de iritare.
Vestea bună este că poți reduce nivelul cortizolului prin ceai verde, ceai negru, yoga, meditație sau o muzică relaxantă.
6. Am prieteni care mănâncă orice și sunt slabi
Există persoane care oricât ar mânca de nesănătos, își mențin o anumită greutate. Ce te face însă să crezi că ele sunt și sănătoase? Nu poți judeca nivelul de sănătate al unei persoane prin greutatea corporală.
Încearcă te concentrezi asupra ta și să ajungi cea mai bună versiune a ta, atât ca greutate cât și ca stare de sănătate.
7. Viața e prea scurtă să nu ne bucurăm de micile plăceri
Aud din ce în ce mai des această scuză la persoanele din jur, iar ceea ce ele nu înțeleg este că viața chiar poate deveni mai scurtă dacă aleg să nu acorde atenție alimentației sănătoase.
Ai dreptate, viața e prea scurtă să nu ne bucurăm și de anumite plăceri, însă în porții mici. În plus, alimentele sănătoase pot fi delicioase dacă înveți să le combini și să le gătești corespunzător.
8. Sunt dependent de Cola Zero, pur și simplu nu pot renunța la ea
Băuturile dietetice sunt direct legate de obezitate și bolile cardiovasculare. Îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul natural din alimente și cresc dependența și pofta de dulce.
Încearcă să elimini aceste băuturi timp de două săptămâni, timp în care să le înlocuiești cu ceai verde sau negru.
Îți par cunoscute aceste scuze? Dacă da, ele nu reprezintă decât un obstacol imaginar în drumul tău către un stil de viață mai sănătos.
Alimentația sănătoasă nu reprezintă produse fără gust, fade, scumpe și nu necesită ore întregi de preparat în bucătărie. Cel mai important este să apelezi la un specialist care îți va realiza un program alimentar diversificat, care să nu te înfometeze și să nu îți dea senzația de frustrare.
Preia conducerea asupra sănătății tale
Ești singura persoană în măsură să ia o decizie absolută asupra propriei sănătăți și energii pe care o vei avea în viitor. Ce moment poate fi mai bun decât începutul anului, când îți stabilești obiective pentru a fi o versiune mai bună a ta? Faptul că acum citești acest articol înseamnă că ești motivat să afli mai multe despre sănătate, stare de bine și o alimentație echilibrată.
Fiecare dintre noi suntem diferiți ca și cod genetic, dar alegerile noastre alimentare, nivelul de activitate fizică și metodele prin care facem față stresului au un impact major asupra prevenției anumitor boli.
Suntem mai mult decât ceea ce mâncăm, însă ceea ce mâncăm ne poate ajuta să devenim mai mult decât suntem.
Tu ce scuză ai să nu începi?