
În ultimii ani se vehiculează din ce în ce mai mult ideea că principala cauză a obezității este consumul de carbohidrați. Astfel, apar din ce în ce mai multe diete low-carb care devin populare și sunt urmate de milioane de oameni la nivel global.
ROLUL CARBOHIDRAȚILOR
Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a organismului și cea mai accesibilă. Astfel, dacă se poate, organismul se va folosi de carbohidrați ca sursă de energie, fie că este vorba de o zi întreagă petrecută pe scaun în fața calculatorului, de o ora de plimbare în parc sau de un antrenament de mare intensitate. Odată epuizată această sursă, organismul își va îndrepta atenția către depozitele de grăsime pentru a avea energie în continuare.
Dacă dorești să slăbești sănătos, adică să arzi grăsimi și să îți păstrezi masa musculară, carbohidrații au un rol esențial. Când aportul de carbohidrați este scăzut, corpul își va descompune propria masă musculară pentru a crea energie (glucoză).
Grăsimile se ard la focul carbohidraților.
Carbohidrații, indirect, joacă un rol important în arderea grăsimilor. Dacă vei mânca suficienți carbohidrați pentru a avea energie, vei putea arde grăsimi. Dacă nu ai suficienți carbohidrați în alimentație, nu vei avea suficientă energie și implicit nu vei putea arde grăsimile. Acesta este motivul pentru care dietele low-carb( reducerea aportului de carbohidrați la minim) nu funcționează decât pe termen scurt.
CARBOHIDRAȚII ÎNGRAȘĂ?
Confuzia apare atunci când practic ingerezi mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, căci orice exces este depozitat sub formă de grăsime, indiferent din ce sursă provine excesul ( carbohidrați, grăsimi sau proteine ).
Într-adevăr, este mult mai simplu să consumi carbohidrați în exces, mai ales dacă vorbim de cei rafinați, precum dulciurile, băuturile. O situație la fel de des întâlnită este consumul de carbohidrați nesănătoși combinați cu grăsimi, cum este în cazul produselor de patiserie.
Mulți oameni sunt supraponderali deoarece consumă carbohidrați în exces,care sunt transformați în țesut adipos mult mai repede decât proteinele sau grăsimile. De aceea, este foarte important să fim atenți la cantitatea de carbohidrați pe care o consumați.
AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE
Carbohidrații au rolul lor în alimentație și înainte să te gândești să îi elimini din alimentație ar fi indicat să iei în considerare atât avantajele cât și dezavantajele acestora:
AVANTAJE
-Carbohidrații complecși au un rol important în prevenția bolilor cardiace, renale sau hepatice
-Ajută la reglarea colesterolului, implicit la reducerea nivelului colesterolului rău și creșterea celui bun
-O felie de pâine integrală este mai bogată în vitamina A, C, magneziu, calciu, fier decât un bol cu fructe
-Ajută la creșterea nivelului de energie pe parcursul zilei
-Atunci când sunt asociați cu proteine după un antrenament de forță, aceștia ajută la creșterea masei musculare
-Carbohidrații complecși dau o stare de sațietate pe tot parcursul zilei
DEZAVANTAJE
-Carbohidrații simpli vor duce la o acumulare de kilograme, în special atunci când ai un stil de viață sedentar. Energia neutilizată va fi transformată în grăsime și implicit va duce la îngrășare.
-Aportul prea mare de carbohidrați bogați în zahăr vor duce la creșterea glicemiei
-După o masă bogată în carbohidrați te vei confrunta cu o stare de somnolență
-Excluderea acestora din alimentație poate duce la o pierdere mai rapidă în greutate, însă odată ce i-ai reintrodus vor duce la o acumulare mai mare de kilograme
-Carbohidrații simpli, sau nesănătoși, vă vor da o stare bruscă de energie, dar la scurt timp aceasta va dispărea și va apărea senzația de foame
-Carbohidrații cu indice glicemic mare reprezintă sunt una dintre cauzele apariției diabetului de tip
CARBOHIDRAȚI RECOMANDAȚI
Pentru o alimentație sănătoasă, îți recomand să limitezi sau chiar să excluzi aportul de carbohidrați simpli (faină albă, sucuri, bomboane, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, orezul alb, cartofii, pastele etc) deoarece aceștia sunt digerați și metabolizați rapid, crescând rapid glicemia.
Încearcă să te orientezi către carbohidrații complecși ( legume, fructe, cereale integrale, pseudocereale , leguminoase) deoarece aceștia reglează nivelul de zahăr din sânge, dau sațietate și furnizează o energie imediată care este eliberată treptat. Astfel organismul va avea o sursă de energie constantă.
Sfatul meu este să nu excluzi carbohidrații, ci doar să îi incluzi în alimentația ta pe cei sănătoși în cantități moderate pentru a te bucura de o energie atât de necesară în viața de zi cu zi.
Recomandări nutriționale în perioada postului | Raluca Mihaela
[…] Carbohidrații cu indice glicemic scăzut, care se regăsesc în fructe bogate în fibre, fasole, cereale integrale și legume, sunt importanți pentru sănătate și te pot ajuta activ în scăderea în greutate. Ei reprezintă principala sursă de energie a corpului tău. Mai multe detalii despre ce carbohidrați să alegi găsești în articolul Mitul carbohidraților – De ce dietele cu restricție de carbohidrați eșuează? […]
#