În medie, un european consumă aproximativ 30 de linguri de zahăr pe zi, indiferent de forma acestuia: zahăr alb rafinat, zahăr brun, melasă, miere, fructoză, extract de porumb, maltoză, dextroză și altele.
Acest consum ridicat a dus la o dependență cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane, iar rădăcinile acesteia sunt atât fizice cât și emoționale.
Iată 7 metode pe care eu le-am aplicat și pe care vi le recomand pentru a scăpa de dependența de zahăr:
1. Evitați alimentele procesate
Știați că zahărul și alimentele procesate sunt la fel de nocive ca și heroina? Zahărul din alimentație stimulează artificial o regiune a creierului pentru a produce dopamina, neurotransmițătorul plăcerii. Curând, nivelurile de dopamină scad și începem să simțim din nou nevoia de dulce. Astfel, zahărul duce la dependență.
2. Evitați sucurile
Hidratați-vă cu apă, ceaiuri, limonadă neîndulcită și excludeți băuturile dulci sau alcoolice. În caz că nu știați, un pahar de suc din comerț conține în medie 8 linguri de zahăr.
Ați putea crede, uneori, că organismul vostru vă cere zahăr, atunci când, de fapt, este deshidratat și ceea ce dorește este un pahar cu apă. De asemenea, vă sugerez o ceașcă caldă de ceai verde, îndulcit cu ștevie. În acest fel, pofta de dulce este îndeplinită, și nu veți mai pofti la un desert.
3. Readaptați-vă papilele gustative
Nu aveți atât de mare nevoie de zahăr precum credeți. Vă puteți antrena papilele gustative să se bucure de alimente care nu sunt atât de dulci. Încercați să excludeți din alimentație câte un anumit produs în fiecare săptămână, să puneți mai puțin zahăr în cafea, săriți peste desert la cină. În timp, va dispărea nevoia de consuma produse dulci.
4. Mâncați cât mai multe proteine, în special la micul dejun
Consumul de proteine la fiecare masă este cheia pentru echilibrarea nivelului insulinei și zahărului din sânge. Alimentele bogate în proteine se digeră mai lent, dându-vă senzația de sațietate. Începeți ziua cu ouă de calitate sau un shake de proteine. Alte surse de proteine: carnea slabă de pui/curcan, iaurt fără grăsimi, nuci, fasole, linte.
Despre proteine găsiți mai multe informații în articolul Mitul proteinelor – cum să le consumați în avantajul vostru.
5. Luptați împotriva zahărului cu ajutorul grăsimilor sănătoase
Grăsimile vă dau sațietate, echilibrează nivelul zahărului din sânge și sunt necesare pentru alimentarea celulelor. Împreună cu proteinele, adăugați grăsimile bune la fiecare masă sau gustare: nuci și semințe (care conțin, de asemenea, proteine), ulei de măsline extravirgin, unt de cocos, avocado și Omega 3.
6. Mâncați produse bogate în fibre
Alimentele bogate în fibre vă dau energie și sațietate. Deoarece nu cresc nivelul zahărului din sânge, nu veți mai simți nevoia să mâncați mai târziu. Alegeți fructe, legume sau cereale integrale.
Exercițiile fizice vă pot ajuta să reduceți acele pofte de zahăr și să schimbați modul în care mâncați, în general. Începeți să vă simțiți mai bine și poftiți la alimente sănătoase. Practicați ce fel de mișcare vă place,de la mersul pe jos, mersul cu bicicleta, sau înot. Începeți treptat până ajungeți la cel puțin 30 de minute, 5 zile pe săptămână.
Aflati mai multe despre beneficiile miscarii din articolul Principalele beneficii ale exercițiilor fizice.
Dacă îți dorești să faci o schimbare în viața ta și ai nevoie de îndrumare, te aștept în cadrul noului program S.M.A.R.T. health prin care te voi ghida către un stil de viață sănătos în doar 90 de zile.
[…] 8.Verifică ce cantitate de zahăr conțin produsele pe care le cumperi și alege doar variantele cu un gramaj redus de zahăr. Dacă te confunți cu dependența de zahăr, află mai multe despre ea din articolul: Cum scăpăm de dependența de zahăr? […]