Pierderea în greutate este despre ce câștigi, nu despre ce pierzi

Foarte multe persoane își doresc să piardă în greutate, însă puține sunt cele care reușesc să parcurgă tot drumul către greutatea dorită și să o mențină pe termen lung. De cele mai multe ori oamenii știu de ce își doresc să slăbească, pentru că sunt conștienți de pericolele obezității, însă aceste cunoștințe nu sunt suficiente pentru a reuși. De exemplu, majoritatea fumătorilor știu că este nociv pentru ei să fumeze, însă continuă să o facă deoarece le este foarte greu să renunțe. Dacă însă medicul le-ar spune că dacă nu se lasă de fumat, într-un an vor pierde un plămân, acest motiv s-ar putea să îi motiveze suficient cât să renunțe la țigări.

Ei bine, pierderea în greutate este similară într-un fel sau altul cu renunțarea la țigări: cu cât ai mai multe motive, cu atât vei acționa cu perseverență pentru a-ți atinge obiectivele. Dacă pe lângă dorința de a fi mai sănătos, mai există și alte motive puternice pentru a pierde în greutate, șansele să reușești sunt mult mai mari.

O primă recomandare pe care o fac persoanelor cu care lucrez este să privească întregul proces ca pe un câștig. Să se uite mai mult la beneficiile pe care le vor resimți, decât la ceea ce pierd renunțând la anumite obiceiuri care le-au făcut rău.

În primul rând, slăbitul înseamnă să fii mai sănătos și să ai un corp mult mai echilibrat. Atunci când pierzi în greutate, scad automat și riscurile de apariție a bolilor de inimă, a accidentelor cardiovasculare, a cancerului, a diabetului și a altor boli. Asta implică mai mulți ani de viață în care să te bucuri de familia ta, de pasiunile tale și de viață în general.

Dacă simplul motiv de a fi mai sănătos nu te motivează suficient, ia în calcul și faptul că mai puține kilograme înseamnă să te simți mult mai bine în general, atât fizic cât și psihic. Pe măsură ce vei pierde din kilograme îți vei crește nivelul de energie. Imaginează-ți că a avea 10 kg în plus este ca și cum ai avea cu tine în spate un sac de 10 kilograme toată ziua. Excesul de grăsime nu este altceva pentru corp decât o povară suplimentară de transportat în fiecare zi, consumând mult mai multă energie decât în mod normal. Acesta este și unul dintre motivele pentru care persoanele supraponderale tind să fie mai puțin active.

Un alt beneficiu al procesului de slăbire este că te ajută să arăți mai bine și să te simți mai bine în pielea ta. Cine nu și-ar dori să arate mai bine? Cu toții avem o anumită viziune despre cum ne-am dori să arătăm, iar de obicei se întâmplă foarte rar să fim mulțumiți cu formă noastră fizică. Acesta poate fi un factor motivațional foarte puternic atunci când îți propui să slăbești. Studiile arată că încă de la vârsta de 5 ani, fetele care aveau o greutate mai mare aveau implicit și o stimă de sine mai mică decât fetele cu o greutate corporală normală.

Atunci când slăbești, o prima consecință este faptul că cei din jurul tău observă și primești comentarii precum: “Ai slăbit, ce bine arăți!” sau “Ce schimbare! Cum ai reușit?”. În plus, poate intri din nou în anumite haine pe care îți doreai să le poți purta din nou. Toate acestea sunt motive foarte puternice pentru a slăbi.

Lista de motive poate continua, iar tu ești cel mai în măsură să descoperi ce anume te determină pe tine să vrei să slăbești. Un exercițiu foarte bun pe care îl poți face este să îți pui următoarele întrebări:

♦ De ce îmi doresc să slăbesc?

♦ Care este rezultatul final pe care mi-l doresc?

♦ Care este punctul de plecare și cum pot acționa să mă îndrept către rezultatul dorit?

♦ Ce mă împiedică în acest moment să încep?

♦ Cum mă voi simți când voi avea greutatea dorită?

Atunci când ai câteva motive valide și relevante  pentru tine pentru a slăbi, îți este mai ușor să începi și să continui întregul proces până când reușești să ajungi la greutatea dorită. Este adevărat că doar voința de la început nu este suficientă, însă există foarte multe metode care te pot ajuta să îți păstrezi motivația la cote maxime.

Înainte să începi drumul către greutatea ideală, nu uită să îți faci plinul cu motivație.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să reușești să îți păstrezi motivația pe tot parcursul procesului de slăbire, programează o sesiune online gratuită de 30 de minute. Te voi ajuta cu recomandări personalizate, astfel încât să reușești să slăbești și să te simți din nou bine cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.