Gata cu mitul slăbitului prin înfometare

Procesul de slăbire este deseori asociat cu înfometarea, care nu este deloc ușor de gestionat pe termen lung. Percepția generală este că pentru a slăbi trebuie să îți fie foame pe parcursul zilei și știm foarte bine cât de greu este să reziști în astfel de momente. Dacă și tu ai experimentat acest lucru și acum eviți să îți mai stabilești un obiectiv de pierdere în greutate, deoarece nu suporți gândul că trebuie să te înfometezi, am o veste bună pentru ține: această credință este greșită.

Dacă singura modalitate de a slăbi sau de a menține o greutate ideală ar fi să-ți fie foame tot timpul, foarte puțini oameni ar reuși să slăbească sau să își mențină o greutate normală. Ceea ce nu este cazul.

Corpul tău este o mașinărie complexă și minunată în același timp. Ritmul său natural și funcțiile interne îți transmit când îi este foame. Datorită mecanismului de auto-protecție, corpul tău te informează când ai nevoie să îți refaci necesarul de energie pentru vindecarea, repararea și întreținerea celulelor. Dacă ai o senzație puternică de foame, această reprezintă un puternic semnal de autoconservare din partea corpului, care cere hrană urgent pentru a-și restabili echilibrul. Aceste semnale nu trebuie ignorate.

În plus, corpul tău nu știe că în prezent există alimente la dispoziția ta oricând și oriunde, ci acționează în același mod în care funcționau corpurile strămoșilor tăi. Atunci când oamenii locuiau în peșteri, ei obțineau hrana bazându-se pe capacitatea lor de a vâna. Astfel, puteau trece zile sau săptămâni fără să vâneze ceva, ceea ce implica automat primirea semnalelor de avertizare din partea corpului că erau într-un pericol grav. Având în vedere acest aspect, atunci când aveau hrană ei mâncau mult mai mult decât avea nevoie corpul, iar diferența era stocată în rezervele de grăsime. Corpul tău funcționează la fel și astăzi.

Să te înfometezi pur și simplu nu funcționează. Este împotriva naturii să crezi că poți să te înfometezi și să slăbești pe termen lung. Desigur, într-o fază inițială vei avea ceva rezultate, însă ele nu sunt sustenabile și nu pot fi păstrate pe termen lung. 

În plus, după o perioadă de înfometare apare nevoie de supraalimentare care de cele mai multe ori te va face să revii la greutatea inițială sau chiar la mai multe kilograme decât aveai înainte.

Vestea bună este că poți slabi fără să te înfometezi și fără exerciții fizice excesive. Cheia succesului este să ai mese regulate și echilibrate din punct de vedere nutrițional, astfel încât corpul tău să fie hrănit constant și să fie într-o stare de echilibru.

O metodă eficientă de a slăbi fără înfometare este să ai 5 mese pe zi, dintre care 3 mese principale și 2 gustări, echilibrate din punct de vedere caloric și nutrițional. De asemenea, evita să mănânci cu 4 ore înainte de ora ta de somn. Un alt aspect important este să nu aștepți să ți se facă foame, ci să iei mesele la ore fixe, astfel încât corpul tău să nu intre într-o stare de foame excesivă și să te determine să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Astfel apar stările în care simți că nu te mai poți opri din mâncat. O altă consecință a săritului peste mese este scăderea metabolismului, deoarece corpul tău percepe lipsa meselor ca pe un motiv să stocheze grăsimi suplimentare, în paralel cu încetinirea arderilor. Atunci este declanșat instinctul natural de supraviețuire al organismului și vei ajunge în timp să te îngrași deși mănânci puțin.

Nu sări peste o masă în speranța că te va ajuta să consumi mai puține calorii și implicit vei slăbi mai repede.
Chiar dacă pe moment ai impresia că vei reduce astfel aportul de calorii și grăsimi, pe parcursul zilei vei avea momente în care îți va fi foarte foame și de cele mai multe ori atunci vei mânca mult mai mult decât ai fi avut nevoie.

O altă recomandare este că pe lângă mesele frecvente, să înveți să mănânci mult mai încet și să savurezi alimentele folosindu-ți simțurile. O metodă eficientă este să pui tacâmurile jos după fiecare mușcătură și să mesteci alimentele mai mult decât o faci de obicei. Corpul are nevoie de până la 20 de minute pentru a transmite semnalul de sațietate către creier. Dacă mănânci într-un ritm rapid, vei mânca mult mai mult decât ai nevoie până când vei avea senzația de sațietate. Dacă însă alegi să mănânci într-un ritm lent, vei primi semnalele la timp și vei ingera doar cantitatea de alimente necesară corpului tău.

În concluzie, poți slabi sănătos și fără să te supui unor chinuri precum înfometarea. Tot ce ai nevoie să faci este să respecți recomandările de mai sus și să ai răbdare, pentru că rezultatele nu apar imediat. Însă odată apărute, ele rezistă în timp!

Dacă ai nevoie de ajutor în privința stabilirii meselor, programează-te la o sesiune online gratuită de 30 de minute în care te voi ajuta cu recomandări personalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *