Este din ce în ce mai greu să ai un stil de viață sănătos, ținând cont de faptul că mediul în care trăim conține tentații uriașe. Peste tot găsești fast-food-uri, alimente procesate, băuturi carbogazoase delicioase și posibilitatea de a face activități care nu sunt asociate tot timpul cu sănătatea.
Din păcate, desi pe moment toate aceste tentații aduc placere, pe termen lung pot duce la acumularea de kilograme în plus și la îmbolnăvire. Dacă vrei să fii sănătos până la adânci bătrâneți, trebuie să începi prin a-ți schimba obiceiurile actuale cu unele sănătoase care îți vor aduce o alta calitate a vieții pe termen lung.
Ce înseamnă un stil de viață sănătos?
Un stil de viață sănătos înseamnă mult mai mult decât o dietă și un program de antrenament la sală. Viața sănătoasă implică o alegere a stilului de viață pe care toată lumea ar trebui să o includă în prioritățile sale, deoarece îngrijirea interiorului și conștientizarea sunt cele mai bune modalități de a te simți și de a arăta fabulos, precum și cea mai bună asigurare de sănătate.
Sănătatea și starea de bine nu se rezumă doar la ceea ce mănânci, ci depinde și de felul în care îți antrenezi corpul, de maniera în care gândești, în care simți și îți accepți emoțiile, cât și modalitatea de raportare la cei apropiați și la mediul in care trăiești.
Atunci când îți dorești să îți schimbi stilul de viață, ar fi recomandat să iei în calcul armonizarea tuturor celor trei planuri ale vieții: fizic, mental și spiritual.
Iată, așadar, 10 pași către un stil de viață sănătos:
1. Respiră conștient și profund
Respirația este foarte importantă. Cu siguranță nu te-ai gândit vreodată că nu respiri corect, însă dacă începi să faci exerciții ușoare de respirație vei descoperi o îmbunatățire considerabilă a stării tare generale pe parcursul zilei.
Pentru a putea include ușor în viața ta zilnică acest obicei, îți propun următoarea rutină de dimineață care nu va dura mai mult de 5 minute:
-aerisește camera dimineața devreme
-inspiră și expiră profund în 3 seturi a câte 12 repetări, fie în camera aerisită cu geamul deschis fie în balcon sau chiar afară
2. Hidratează-te corespunzător
Apa și aerul sunt poate cele mai importante două elemente ale vieții noastre. Aportul zilnic de apă, atât cantitativ cât și calitativ, este unul dintre factorii care pot influența direct sănătatea ta.
Așadar, în momentul în care te trezești dimineața bea un pahar de 250 ml de apă, chiar înainte de exercițiul de respirație și ai grijă ca până la finalul zilei să ajungi la un aport total de 2 până la 2,5 L de apă.
3. Ia micul dejun
Datorită programului foarte aglomerat din ce în ce mai mulți oameni sar peste micul dejun. Este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.
Micul dejun îți aduce energia pentru întreaga zi, mai ales dacă ceea ce alegi să mânănci este echilibrat din punct de vedere nutrițional. Așadar asigură-te că micul dejun conține surse de proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.
4. Renunță la alimentele nesănătoase
Zahărul, alcoolul și alimentele prăjite iți fac rău și ar fi recomandat să le reduci semnificativ din alimentația ta. Nu trebuie să o faci instant, însă pas cu pas poți reduce cantitățile până la punctul în care să te bucuri de ele doar într-o zi din săptămână.
Secretul este să te bucuri din când in când de anumite plăceri, însă nu în fiecare zi. Astfel nu vei trăi cu ideea de restricție și vei reuși să te îndrepți către un stil de viață sănătos.
Vrei să ai un stil de viață sănătos și ai nevoie de îndrumare? Atunci programul S.M.A.R.T. health – Stil de viață sănătos este pentru tine!
5. Mânâncă în mod conștient
Mâncatul conștient este un concept nou ce duce la îmbunătățirea sănătății generale. Studiile arată că o alimentație conștientă are capacitatea de a ameliora depresia, anxietatea, obiceiurile alimentare greșite, poftele alimentare și tulburările de alimentație.
În esență, mâncatul conștient sau mindful se referă la alegerile conștiente pe care le faci cu privire la alimentația ta. În plus, este recomandat să mănânci de 2 ori mai încet decât o faci în prezent și să mesteci de două ori mai mult decât de obicei. Astfel te vei sătura mai repede și te vei bucura de o digestie ușoară.
Sănătatea și starea de bine nu se rezumă doar la ceea ce mănânci, ci depinde și de felul în care îți antrenezi corpul, de maniera în care gândești, în care simți și îți accepți emoțiile, cât și modalitatea de raportare la cei apropiați și la mediul în care trăiești.
6. Include mișcarea în viața ta
Poate cel mai important pilon al unei vieți sănătoase este activitatea fizică. Alimentația corectă și mișcarea sunt complementare iar împreună pot face minuni în viața ta.
Un plan de mișcare complet include 3 tipuri de activitate fizică: antrenamente cu greutăți, antrenamente de tip cardio și exerciții de mobilitate și flexibilitate (stretching, pilates, yoga).
Dacă nu te poți angaja la un abonament la sală sau la un program de mișcare în aer liber sau acasă, poți începe prin a merge pe jos într-un ritm cât mai rapid. Aceasta este o formă de mișcare ce poate fi introdusă ușor în viața ta de zi cu zi, este ușor de practicat și este și gratuită.
7. Fă mișcare și la birou
Majoritatea persoanelor lucrează în spații închise și petrec mai mult de 8 ore pe scaun la birou. Cu siguranță acest lucru nu ajută în crearea unui stil de viață sănătos.
Chiar și așa, dacă lucrezi la birou încearcă să iei o pauză de 5 minute la fiecare oră și să te plimbi prin apropiere. De asemenea, atunci când este posibil evită liftul și mergi pe scări. Corpul tău îți va mulțumi.
8. Dormi suficient
Somnul este mai important decât ai crede. Lipsa lui poate duce la scăderea clarității mentale, a productivității și poate chiar să îți submineze drumul tău către un stil de viață sănătos.
Nevoia de somn poate fi diferită de la o persoană la alta, însă majoritatea oamenilor au nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a putea funcționa la capacitate maximă.
Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă ai dormit suficient este să fii atent la starea pe care o ai când te trezești. Dacă te simți plin de energie și gata pentru o nouă zi înseamnă că numărul de ore de somn a fost cel de care ai nevoie.
9. Redu orele petrecute în fata calculatorului
Este greu de spus pentru o persoană care lucrează în fata monitorului, însă majoritatea oamenilor după ce pleacă de la munca se relaxează tot la calculator sau televizor. Orele petrecute în fața televizorului, calculatorului sau telefonului pot duce la apariția obezității, la probleme de atenție și concentrare și chiar la anxietate și depresie.
Iată mai jos câteva metode prin care poți face asta:
-nu mai mânca în fața televizorului sau a altor ecrane și fii atent la mâncarea din farfurie, mestecă bine alimentele și comunică cu cei de la masă
-nu mai lăsa televizorul aprins doar pentru un zgomot de fond deoarece subconștientul tău înmagazinează absolut toate informațiile chiar dacă tu nu ești conștient de acest lucru
-când ai puțin timp liber mergi în natură, planifică-ți cât mai multe activități în aer liber
-în loc să comunici online cu prietenii, ieși cu ei la o terasă și bucurați-vă de timpul petrecut împreună
10. Gândește pozitiv!
O persoană pozitiva vă avea mereu de câștigat și va avea un corp mai sănătos. De asemenea, gândirea pozitivă este foarte benefică atât fizic cât și mental. Oamenii care zâmbesc des sunt mai frumoși, îmbătrânesc mai greu și atrag în jurul lor oameni pozitivi.
Dacă ești interesat să ai un stil de viață sănătos și nu știi de unde să începi, te invit în cadrul programului S.M.A.R.T. health – Stil de viață sănătos în 90 de zile pentru a arăta și a te simți fabulos.