
Ultima invenție în materie de diete este un regim fără pic de carbohidrați ( făinoase ), fără fructe, dar în schimb cu un consum mare de proteine. Am văzut multe cazuri în care oamenii, încercând să slăbească repede, au tăiat carbohidrații din regimul lor alimentar cotidian. Slăbiți repede, dar beneficiile sunt de scurtă durată.
Organismul nu vrea să ardă proteinele ca sursă principală de combustibil și dacă este totuși forțat la așa ceva, nu după mult timp se va împotrivi prin diverse simptome. Carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului.
Carbohidrații integrali au 3 părți componente:
1.Coaja ( tărâțele ) în care este înfășurat bobul de cereală ( grâu, orez ) este bogată în fibre, în vitaminele din complexul B și are urme de minerale
2.Germenul este partea interioară a bobului și este bogat în vitamina E, vitaminele din complexul B, lipide nesaturate și fitonutrienți
3.Endospermul ( învelișul exterior al embrionului ) care conține carbohidrați, proteine și vitamine din complexul B
Din păcate, tehnologia de prelucrare a grâului sau a orezului pentru a produce făină albă, paste făinoase sau orez alb, nu păstrează decât miezul ( endospermul ), aruncându-se germenii și coaja bobului; astfel că majoritatea nutrienților care sunt de la început în boabele întregi ajung în tărâțe.
Există o strânsă legătură între consumul constant de cereale integrale și beneficiile pe care le aduc sănătății, cum ar fi:
-reducerea colesterolului și reducerea riscurilor de boli de inimă
-reducerea riscului de cancer, în special cancer colorectal
-îmbunătățirea sănătății colonului și echilibrarea florei intestinale, care duce la regularizarea scaunului
-scăderea tensiunii arteriale și pierderea în greutate
-reducerea bolilor inflamatorii
Să nu vă lăsați păcăliți de culoarea pâinii atunci când vă decideți să cumpărați produse integrale, fiindcă de multe ori pâinii albe i se adaugă melasă brună sau alte tipuri de coloranți ca să pară că este făcută din cereale integrale.
Ca să slăbiți, nu trebuie neapărat să tăiați carbohidrații de pe listă, însă este important să mâncați tipul corect de carbohidrați ca să aveți energie.
Exemple de porții de cereale integrale :
-50 de grame de pâine sau pâine prăjită din 100% cereale integrale
-30 de grame de cereale integrale sub formă de fulgi la micul dejun
-1/2 cană ( 125ml ) de orez integral sau paste făinoase integrale
-o clătită făcută din făină integrală ( 10 cm diametru )
-1/2 cană ( 125 ml ) de fulgi de ovăz cu lapte la micul dejun
Iată câteva exemple de cereale integrale :
-făină sau fulgi de ovăz
-floricele de porumb, popcorn
-grâu bulgur ( gen cușcuș cu bobum mai mare )
-orez brun, nerafinat
-orez sălbatic ( care este de fapt o plantă cu mult mai bogată în elemente nutritive decât orezul nerafinat. Conține proteine, zinc, vitamina E și acid folic )
-orz
-ovăz integral – Aflati mai multe detalii despre ovaz din articolul Ovăzul-alimentul recomandat persoanelor care vor să slăbească
-secară integrală
Cereale integrale mai puțin cunoscute :
-amarant ( pseudocereală bogată în proteine, zinc, cupru, acid folic și lizină, este supranumită și planta viitorului și are un gust asemănător cu nuca )
-kamut ( grâu oriental, o alternativă exotică la grâul dur )
-mei ( cereală fără gluten, săracă în fibre, dar bogată în vitamine din complexul B, cu urme de minerale )
-quinoa ( pseudocereală bogată în fier, proteine, acid folic și câteva din vitaminele complexului B ) Descoperiti mai multe informatii despre quinoa din articolul 8 beneficii ale consumului de quinoa.
Pe lângă diverse tipuri de pâine din cereale integrale, alegeți paste făinoase, dar și alte produse de panificație din cereale integrale, precum orezul nerafinat în locul celui alb. Ca un pont în regimul de slăbit pe care îl urmați, gătiți pastele al dente ( adică puțin tari ) pentru un indice glicemic mai scăzut.