Perfecționismul – dușmanul schimbării stilului de viață?

 

Pe parcursul sesiunilor de consiliere am întâlnit foarte des persoane care au avut o dificultate în a-și depăși perfecționismul pentru a-și putea schimba calitatea vieții. Astfel am decis să dezvolt puțin această temă deoarece te-ar putea ajuta și pe tine.

Având în vedere faptul că eu mă consider o perfecţionistă în recuperare şi o persoană care aspiră să se simtă bine cu ea însăşi şi să se considere suficient de bună, doresc să spulber câteva dintre miturile legate de perfecţionism şi să ofer o clarificare cu privire la ce este acesta şi ce efecte are el asupra vieţii noastre.

Este important să înțelegi că există o mare diferentă între perfecţionism şi efortul sănătos de a realiza ceva important pentru tine. Studiile arată că în realitate perfecţionismul blochează succesul. De fapt, el conduce cel mai adesea la depresie, anxietate, dependenţă şi la incapacitatea de a evolua și a te dezvolta.

 

Ce este perfecționismul?

 

Atunci când cauți perfecțiunea, vei căuta să nu greșești și astfel vei rata foarte multe oportunități care îți apar în cale tocmai pentru că îți este frică de eșec. Nimic nu îl înspăimântă mai tare pe un perfecţionist decât asumarea de riscuri, deoarece în joc este chiar preţuirea sa de sine.

Perfecționismul nu are legătură cu atingerea potențialului tău maxim, cu creșterea personală și cu dezvoltarea armonioasă a ta. Din contră, el reprezintă convingerea că dacă vei trăi, vei acționa și vei arăta perfect, astfel nu vei mai simți rușine, vinovăție și nu te vei mai confrunta cu criticile din exterior.

Perfecționismul nu este o auto-îmbunătățire, ci este doar o încercare de a obține aprobarea și acceptarea celor din jurul tău. Cel mai bun indicator că ești o persoană perfecționistă este dorința de a fi lăudată pentru performanțele și realizările tale și abordarea convingerii că ceea ce realizezi și valoarea ta depend de părerea celor din exterior. Abordarea sănătoasă ar fi focalizarea pe sine (“Cum mă pot îmbunătăți?”) în loc de focalizarea asupra celorlalți (“Ce vor crede ei dacă fac asta?”)

Perfecţionismul nu conduce la rezultate, ci la un nou drum până la frigider.

Spre exemplu, sa presupunem că nu ești mulțumită de corpul tău și nu te simți bine în pielea ta. Mai jos găsești o comparație între modul în care gândește o persoană perfecționistă și una care își dorește niște realizări sănătoase.

Dialogul interior al unei persoane perfecționiste

„Of! Nicio haină nu mă mai încape. Sunt grasă şi urâtă. Mi-e ruşine cu mine și cu felul în care arăt. Vreau să arăt bine pentru a merita să fiu iubită şi pentru a mă integra în societatea actuală.”

Dialogul interior al unei persoane echilibrate

„Îmi doresc să slăbesc, dar de dragul meu. Vreau să mă simt mai bine, să fiu mai sănătoasă și mai echilibrată. Nu cântarul îmi dictează cât de iubită şi de acceptată sunt. Dacă pot crede că merit să fiu iubită şi acceptată aşa cum arăt acum, voi găsi curajul să devin o versiune mai bună din iubire față de mine, nu de dragul altora. Pot face acest lucru.”

 

Cum poţi depăşi perfecţionismul?

 

Pentru a depăşi perfecţionismul, ar fi indicat să îți recunoşti vulnerabilităţile în sentimentelor de ruşine, judecăţii critice şi vinovăţiei; să îți cultivi flexibilitatea în faţa ruşinii şi să practici compasiunea faţă de tine însuți. Atunci când dai dovadă de mai multă iubire şi compasiune faţă de tine însuți şi începi să fii flexibil în faţa ruşinii, tu de fapt înveți să îți accepți imperfecţiunile şi descoperi astfel adevăratele tale daruri: curajul, compasiunea şi conectarea.

În concluzie, atunci când îți propui anumite schimbări în viața ta, inclusiv cea a stilului de viață, fă-o din dragoste pentru tine și din dorința de a fi mai bună deoarece asta te va ajuta foarte mult să depășești momentele dificile și în final să îți atingi obiectivele. Iar bonusul este că vei parcurge aceste schimbări cu zâmbetul pe buze.

Dacă îți dorești să faci o schimbare în viața ta și ai nevoie de îndrumare, te aștept în cadrul noului program S.M.A.R.T. health prin care te voi ghida către un stil de viață sănătos în doar 90 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.