Avocado – Alimentul Care Te Ajută Să Slăbești

Avocado este alimentul cu o combinație perfectă de grăsimi, fibre și carbohidrați ce stimulează organismul să ardă cât mai multe grasimi. Acest fruct cu un singur sâmbure, oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Un avocado întreg are aproximativ 322 de calorii și 29.5 grame de grăsime.

Având capacitatea de a reduce colesterolul, pofta de mâncare și grăsimea de pe abdomen, avocado este, fără îndoială, unul dintre alimentele care ajută la slăbit.

Avocado – valori nutriționale

Aproximativ 100 de grame de avocado (jumătate de avocado) conține:

– Calorii – 160

– Grăsimi – 14.7 grame

– Carbohidrați – 8.5 grame

– Fibre – 6.7 grame

– Zaharuri – 0.7 grame

– Proteine – 2 grame

Avocado – beneficii pentru sănătate

 

1.Ajută la arderea grăsimii de pe abdomen

Cercetătorii spun că înlocuirea uleiurilor de gătit de diferite feluri cu uleiul de avocado, care este bogat în acid oleic și acizi grași mononesaturați, poate ajuta la reducerea grăsimii abdominale. Odată ce grăsimea abdominală se reduce, scade riscul de sindrom metabolic.

Un studiu a descoperit că persoanele care au consumat zilnic 40 de grame (aproximativ 3 linguri) de uleiuri cu conținut ridicat de acid oleic timp de 4 săptămâni și-au redus grăsimea abdominală cu 1.6% comparativ cu cei care au consumat un amestec de ulei de în care are un conținut ridicat de grăsimi polinesaturate.

O lingură de ulei de avocado, ce are gust ușor de nuci, are aproximativ 120 de calorii și 10 grame de grăsimi mononesaturate – un profil nutrițional aproape identic cu cel al uleiului de măsline extra virgin. Dar, spre deosebire de uleiul de măsline extra virgin, uleiul de avocado are un punct de ardere foarte ridicat, deci poate fi folosit la prepararea diferitelor mâncăruri fără riscul de a crea radicali liberi care sunt dăunători pentru sănătate.

2.Avocado reduce apetitul

O lingură de guacamole poate reduce considerabil apetitul. Într-un studiu, participanții care au mâncat jumătate de avocado proaspăt la prânz au raportat o scădere cu 40% a poftei de mâncare. Având doar 60 de calorii, o porție de guacamole poate suprima senzația de foame cu până la 4-5 ore.

Dacă obișnuiți să cumpărați guacamole din magazin, asigurați-vă că acesta conține avocado. Multe mărci fac guacamole fără să adauge în el avocado.

3.Îmbunătățește calitatea dietei

Probabil fiecare dintre noi cunoaște un individ care pare a fi cel mai sănătos om. Care este secretul lui? S-ar putea ca acesta să consume în mod regulat avocado. Rezultatele unui sondaj au arătat că consumul zilnic de jumătate de avocado de dimensiuni medii este corelat cu un risc redus de sindrom metabolic.

Nu doar că persoanele care au mâncat avocado au avut un indice de masă corporală mai mic și o circumferință mai mică a taliei, dar au consumat și mai multe fructe și legume deoarece avocado poate fi adăugat în diverse smoothie-uri cu fructe și/sau legume. Avocado este o sursă bogată de potasiu, cu un conținut de potasiu mai mare decât cel al bananelor.

Un program nutrițional adaptat este esențial pentru o pierdere în greutate sănătoasă și cu efecte de lungă durată. Astfel, veți avea parte de un regim adaptat ratei metabolismului dumneavoastră care vă poate ajuta să slăbiți fără a ține diete drastice ci consumând alimentele care vă plac. Bineînțeles, totul se face calculat și cu evaluări lunare a rezultatelor.

4.Ajută la absorbția nutrienților

Cu un conținut scăzut de calorii, dar bogate în vitamine și substanțe nutritive importante care pot reduce grăsimea abdominală, legumele sunt cele mai bune prietene ale persoanelor care vor să slăbească. Dar cercetătorii spun că nu puteți obține prea multe beneficii dacă mâncați o salată fără să adăugați în ea puțină grăsime.

Și când vine vorba de grăsime, tipul de grăsime găsit în avocado pare a fi cel mai bun. Într-un studiu, participanții au consumat salate în care au adăugat sosuri pe bază de grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate. Apoi,  sângele lor a fost testat pentru a verifica absorbția carotenoizilor liposolubili.

Rezultatul? Salatele cu sosuri pe bază de grăsimi mononesaturate au avut nevoie doar de 3 grame de grăsime pentru a crește absorbția carotenoizilor liposolubili, în timp ce sosurile cu grăsimi polinesaturate și saturate au avut nevoie de o cantitate mai mare de grăsime (20 de grame) pentru a absorbi cea mai mare cantitate de carotenoizi liposolubili.

Un alt studiu a arătat că adăugarea de avocado în salată i-a ajutat pe participanți să absoarbă de 3-5 ori mai mulți carotenoizi. Așadar, ar fi bine să adăugați în salata de legume câteva felii de avocado proaspăt sau o lingură de sos pe bază de ulei de avocado.

5.Poate reduce nivelul colesterolului “rău”

Cercetătorii spun că un avocado pe zi poate ține cu adevărat medicul la distanță. Într-un studiu, 45 de persoane supraponderale au ținut trei difere diferite pentru scăderea nivelului de colesterol, timp de 5 săptămâni.

Unii au ținut o dietă cu un conținut redus de grăsimi, iar 24% din totalul caloriilor consumate proveneau în principal din grăsimi saturate. Alții, au urmat o dietă cu un conținut moderat de grăsimi, iar 34% din totalul caloriilor consumate proveneau, în principal, din grăsimi saturate.

Persoanele din cel de-al treilea grup au urmat o dietă cu un conținut moderat de grăsimi, iar 34% din totalul caloriile consumate proveneau din grăsimi saturate, dar unele dintre grăsimile saturate au fost înlocuite cu un avocado.

Rezultatele? Colesterolul LDL (rău) a fost cu 13.5 mg/dl mai scăzut în rândul persoanelor care au consumat avocado, decât în rândul persoanelor care au urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Colesterolul LDL a scăzut suficient de mult pentru a reduce semnificativ riscul de boli de inimă.

Cercetătorii consideră că grăsimile mononesaturate din avocado pot juca un rol important în scăderea nivelului de colesterol – un factor de risc pentru exces de greutate, obezitate și rezistență la insulină.

6.Antioxidanții din avocado neutralizează radicalii liberi

Există un război în corpul fiecăruia. Radicalii liberi lansează un atac asupra mitocondriilor și sabotează metabolismul. Radicalii liberi sunt molecule de oxigen distructive ce declanșează diferite reacții în lanț în organism care distrug celulele și ADN-ul, provocând o mulțime de probleme de sănătate.

Antioxidanții din fructele și legumele proaspete pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

7.Poate ajuta la reducerea riscului de diabet

Avocado nu conține doar grăsimi ci și vitamine, minerale, și fitonutrienți esențiali pentru gestionarea greutății. Un avocado oferă 66% din necesarul zilnic de vitamina K – un nutrient care ajută la reglarea metabolismului glucidic și a sensibilității la insulină.

Un studiu a constatat că bărbații și femeile care au avut un aport mai mare de vitamina K au prezentat un risc cu 19% mai mic de a dezvolta diabet în decursul a 10 ani, comparativ cu cei care au avut un aport foarte mic de vitamina K.

8.Accelerează metabolismul și crește rezistența la efort

Potrivit cercetătorilor, consumul de avocado poate oferi, în mod natural, un impuls energetic. Un studiu a comparat efectele unei diete de trei săptămâni, bogate în acid palmitic (grăsimi saturate) cu efectele unei diete bogate în acid oleic (grăsimi mononesaturate).

Subiecții au urmat fiecare dietă timp de 3 săptămâni, timp în care cercetătorii au evaluat activitatea fizică și rata metabolică a acestora.

Rezultatele? În timpul dietei cu acid oleic, participanții au făcut cu până la 13.5% mai mult sport, iar rata lor metabolică a fost mai mare cu 4.5% față de perioada în care au urmat dieta bogată în acid palmitic.

Încercați să înlocuiți alimentele prăjite, produsele de patiserie și untul cu alimente și uleiuri bogate în grăsimi mononesaturate, cum ar fi avocado sau uleiul de avocado.

One thought on “Avocado – Alimentul Care Te Ajută Să Slăbești

  1. Dieta Rina

    Am mancat destul de multe avocado cand am facut dieta Rina. Este foarte sanatos , are proprietati exceptionale.

    #
    06/10/2021 at 19:45 Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *