Post intermitent 16/8 Avantaje
Postul Intermitent 16/8 – Alimente Permise În Dietă

Postul intermitent 16/8 mai este cunoscut și ca dieta 16/8 sau planul 16/8. Persoanele care urmează acest plan alimentar trebuie să renunțe la mâncare timp de 16 ore pe zi și apoi să consume toate caloriile necesare în următoarele 8 ore.

Beneficiile postului intermitent 16/8 includ pierderea în greutate, precum și prevenirea diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni asociate cu obezitatea.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre postul intermitent 16/8.

Ce este postul intermitent 16/8?

Postul intermitent 16/8 implică consumul de alimente în timpul unei ferestre de 8 ore și evitarea alimentelor pentru restul de 16 ore în fiecare zi.

Unii oameni cred că această metodă funcționează prin susținerea ritmului circadian al corpului, care este ceasul său intern. Majoritatea oamenilor care urmează postul intermitent 16/8 se abțin de la mâncare noaptea, dimineața și seara. Aceștia au tendința de a-și consuma caloriile în mijlocul zilei.

Nu există restricții cu privire la tipul sau cantitățile de alimente pe care o persoană le poate mânca în timpul ferestrei de 8 ore. Fiind atât de flexibil, acest plan alimentar pare relativ ușor de urmat.

Cum se ține postul intermitent 16/8?

Cel mai simplu mod de a urma această dietă este să alegeți o fereastră de 16 ore în care să nu mâncați nimic, care să includă și timpul pe care îl petreceți dormind. Unii experți recomandă ca ultima masă să fie consumată seara devreme, deoarece metabolismul încetinește după aceea.

Totuși, unii oameni nu reușesc să ia cina până la ora 19.00. Chiar și așa, ar fi bine să evite consumul de alimente cu 2-3 ore înainte de a se pune în pat.

Oamenii care urmează această dietă pot mânca în următoarele intervale de timp:

– 9.00 – 17.00

– 10.00 – 18.00

– 12.00-20.00

Alimente recomandate în postul intermitent 16/8

Deși postul intermitent 16/8 nu specifică ce alimente sunt permise și ce alimente sunt interzise, ar fi bine să vă concentrați pe mâncăruri sănătoase și să limitați sau să evitați alimentele nesănătoase. Consumul ridicat de produse nesănătoase poate duce la creșterea în greutate.

O dietă echilibrată se bazează, în principal, pe:

– Fructe și legume, care pot fi proaspete, congelate sau conservate (în apă);

– Cereale integrale, inclusiv quinoa, orez brun, ovăz și orz;

– Proteine slabe, cum ar fi pește, pui, fasole, linte, tofu, nuci, semințe, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi și ouă;

– Grăsimi sănătoase din pește gras, măsline, ulei de măsline, ulei de cocos, avocado, nuci și semințe.

Fructele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că poț menține senzația de sațietate mai mult timp. Grăsimile sănătoase și proteinele pot contribui, de asemenea, la menținerea senzației de sațietate.

Aici găsiți un ghid practic pentru controlul porțiilor de mâncare care vă poate ajuta să combinați corect alimentele și să respectați cantitățile de alimente consumate pentru a vă ajuta să slăbiți mai eficient.

Vă va fi ușor să urmați postul intermitent 16/8 dacă veți ține cont de următoarele sfaturi:

– Consumați ceai de plante cu scorțișoară în timpul celor 16 ore, pentru că acesta poate suprima pofta de mâncare.

– Consumați apă în mod regulat pe parcursul zilei.

– Reduceți timpul petrecut în fața televizorului pentru a nu vedea prea multe imagini cu alimente, care pot stimula pofta de mâncare.

– Faceți exerciții fizice înainte sau în timpul ferestrei de 8 ore, deoarece mișcarea poate crește senzația de foame.

Beneficii pentru sănătate ale postului intermitent 16/8

Cercetătorii au studiat postul intermitent ani la rând. Rezultatele studiilor sunt uneori contradictorii și neconcludente.

Cu toate acestea, cercetările privind postul intermitent, inclusiv postul 16/8, indică faptul că acesta poate oferi următoarele beneficii:

1. Reduce greutatea corporală

Consumul de alimente într-o perioadă stabilită îi poate ajuta pe oameni să-și reducă aportul caloric. De asemenea, poate ajuta la accelerarea metabolismului.

Un studiu din 2017 sugerează că postul intermitent duce la o scădere mai mare în greutate la bărbații cu obezitate, decât restricția calorică regulată.

Cercetările din 2016 arată că bărbații care au urmat postul intermitent 16/8 pentru o perioadă de aproximativ 8 săptămâni, timp în care au făcut antrenamente de rezistență au arătat o scădere a masei grase. Participanții și-au menținut masa musculară pe tot parcursul dietei.

În schimb, un studiu din 2017 a observat foarte puține diferențe în ceea ce privește pierderea în greutate între participanții care au ținut post intermitent și cei care și-au redus aportul caloric. Rata abandonului a fost, de asemenea, ridicată, în rândul celor au ținut post intermitent.

2. Previne apariția bolilor

Susținătorii postului intermitent sugerează că poate preveni mai multe boli, inclusiv:

– Diabet de tip 2

– Afecțiuni ale inimii

– Unele tipuri de cancer

– Boli neurodegenerative

Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu sunt limitate.

O analiză din 2014 sugerează că postul intermitent poate fi o alternativă la restricția calorică tradițională pentru reducerea riscului de diabet de tip 2 și pierderea în greutate la persoanele supraponderale sau obeze.

Un studiu din 2018 indică faptul că, pe lângă pierderea în greutate, o fereastră de doar 8 ore în care se pot consuma alimente, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale la adulții cu obezitate.

Postul intermitent poate proteja, de asemenea, memoria și poate încetini evoluția bolilor care afectează creierul.

3. Extinde durata de viață

Studiile pe animale  sugerează că postul intermitent poate ajuta animalele să trăiască mai mult. De exemplu, un studiu pe șoareci a constatat că postul intermitent pe termen scurt, repetat, a crescut durata de viața la femele.

4. Efecte secundare 

Postul intermitent 16/8 poate avea unele efecte secundare. Prin urmare, acest plan alimentar nu este potrivit pentru toată lumea.

Efectele secundare potențiale includ:

– Senzație de foame, slăbiciune și oboseală la începutul dietei

– Consum excesiv de alimente nesănătoase în timpul ferestrei de 8 ore din cauza foamei excesive

– Arsuri la stomac ca rezultat al supraalimentării

Postul intermitent poate fi mai puțin benefic pentru femei decât pentru bărbați. Unele cercetări sugerează că postul intermitent ar putea afecta negativ fertilitatea feminină.

Este posibil ca planul 16/8 să nu fie potrivit pentru cei cu antecedente de depresie și anxietate. Cercetările indică faptul că restricția calorică pe termen scurt ar putea ameliora depresia, dar restricția calorică cronică ar putea avea efectul opus.

Postul intermitent 16/8 nu este potrivit pentru femeile gravide, cele care alăptează sau încearcă să rămână însărcinate.

5 thoughts on “Postul Intermitent 16/8 – Alimente Permise În Dietă

 1. DIMOFTE MARIANA

  VREAU SA SLABESC SI VREAU SA MANINC SEATA LA 17 SE POATE?

  #
  15/01/2023 at 07:23 Reply
  • Raluca Mihaela

   Ora la care luati cina este de obicei cu 3-4 ore inainte de somn.

   #
   01/04/2024 at 13:21 Reply
 2. Lencanu

  Țin post intermitent 16 cu8 de aproape 3 saptaminii, ma simt f bine, fac mers pe jos de 4 ori pe Saptamina 4000 de pași plus ce mai fac extra, în jur de 8 sau chiar 10 mii de pași, vedem rezultatele

  #
  27/01/2023 at 22:05 Reply
 3. Lucia

  Am inceput fastingul, 20 cu 4, dar având în vedere faptul că dimineața am de luat o pastilă pentru tiroidă, sunt obligată sa mănânc ceva după o jumătate de oră. Aș vrea să mănânc măcar un măr spre exemplu…la fel și seara, cu două, trei ore înainte de somn trebuie sa beau 50 grame de lapte bătut pentru neutralizarea acizilor din stomac și pentru flora intestinală. Influențează mult fastingul?

  #
  09/04/2024 at 22:47 Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *